IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джордж Волошин: Руснаците се подготвят за международните санкции

Санкционният списък се разширява, но Западът си оставя място за маневри по отношение на енергийния сектор, посочи директорът на Aperio Intelligence във Франция

22:26 | 25.02.22 г.
Джордж Волошин: Руснаците се подготвят за международните санкции

Според него решителният момент за налагане на радикални санкции  срещу Русия ще бъде, когато руските сили се опитат да заменят сегашното правителство в Украйна със собствени политици. „Това ще бъде повратният момент, който ще накара Запада да наложи всички решителни санкции срещу руския режим“, прогнозира Джордж Волошин.

Той посочи два вида радикални санкции. Първият вид е финансовият сектор да бъде изцяло отрязан от глобалната финансова система, което ще бъде огромен удар върху Русия, защото тя е важна част от световните финансови пазари. Другият вид санкции е срещу енергийния сектор на Русия, особено компаниите, които изнасят природен газ за Запада.

„Всички са много предпазливи от поемането на този път, защото Русия е важна част от пазара, тя снабдява 10% от световния петрол и почти 40% от газа и нефта за ЕС“, заяви консултантът по бизнес управление.

Джордж Волошин смята, че в момента санкционният списък се разширява, но Западът си оставя място за маневри по отношение на енергийния сектор. Той сравни санкциите на Запада с приложените през 2014 г., но очаква по-сериозен натиск към Русия, ако тя ескалира напрежението допълнително.

„Няколко руски банки бяха подложени на сериозни санкции, много западни държави наложиха ограничения върху износа на стоки за Русия, руската рубла поевтиня значително, така че руската икономика е под сериозен натиск“, даде примери Джордж Волошин. Той потвърди, че германското правителство е заявило, че ще се опита да ограничи по-голяма част от търговията с Русия, освен тази на газ.

Бизнес консултантът е убеден, че ако сега Русия бъде изхвърлена от световната финансова система, а Западът спре да внася енергийни продукти, това ще осакати руската икономика и ще ѝ попречи да развива своите технологии.

Джордж Волошин прогнозира, че санкциите ще имат „ефект върху всичко, цената на много стоки ще се увеличи заради високата инфлация“. "Санкциите ще се отразят значително на малките и средни компании, на покупателната способност на руснаците. Вероятно се доближаваме до сценария на Иран, където иранските компании и народ пострадаха сериозно от американските санкции. Невъзможно е да се раздели ефектът върху правителството от ефекта върху компаниите и обикновените хора от такива санкции“, смята той.

Затяга ли се примката около икономическия потенциал на Русия? Бъдещите санкции трябва ли да предвиждат изключение в обхвата за малки и средни компании? Как ще се разделят глобалните търговски пазари? Може ли с криптовалути да се заобиколят санкциите? Ще има ли повече контрол и регулации, за да се предотврати прането на пари и заобикаляне на санкциите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още