IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как въпреки проблемите си българската образователна система създава таланти

Най-изявените ученици успяват да намерят връзки с ментори, заяви Радостин Чолаков, който бе отличен за пробив в областта на на компютърните технологии

18:44 | 10.10.22 г.

Българската образователна система ражда изключително талантливи деца - това мнение изрази в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Тодор Колев, основател и председател на Кооперация “Комрад Кооператив" и софтуерната компания Obecto.

Общото ниво на българската образователна система има проблеми. Топ един процентът в България на учениците с най-високи постижения обаче се оказва, че е и топ един процент в света, коментира Колев.

Той обясни, че от Масачузетския технологичен институт са установили, че високите резултати на тези деца в България се дължат на специализираните математически гимназии, където децата влизат в материал, който е много далеч от основния училищен материал, подготовката е много интензивна и именно тези елитни, макар и държавни училища, раждат тези топ един процент таланти.

Тодор Колев е ментор на Радостин Чолаков, 16-годишния ученик, който бе отличен наскоро с грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Младежът потвърди, че най-изявените ученици в България успяват да намерят връзки с ментори. „Когато имаш визия още от рано, такава връзка може да намериш в България, подчерта Чолаков. По думите му образователната система може да се подобрява, като взема пример от малкия процент успеваемост най-отгоре и да се разширява и надолу, като се дава достъп на повече ученици до ментори от научната и бизнес сферата.

„Този модел работи добре”, категоричен е ученикът. По думите му България може да стане хъб за научна дейност на Балканския полуостров и в Европа. „Така не само най-добрите българи ще имат опция да останат тук, но и ще се привлекат външни инвестиции и хора, които ще идват тук да правят свои научни опити и компании“, смята Радостин Чолаков.

Коментирайки методите си на преподаване, Тодор Колев сподели, че за него е важно не толкова да казва какво да се направи, а по-скоро да показва проблемите, да предлага решения и да помага на ученика да види какви възможности има пред него.

„Това, което е най-хубаво е, че имаме дискусии. Те не просто правят това, което им кажа, а го подлагат на съмнение, при което уча и аз, което е най-доброто”, коментира менторът.

Идеята си той оприличи на „частен БАН” – в него се прави наука, а знанията се използват в клиентски проекти. „Това, което правим, е да решаваме реални проблеми от бизнеса и да има комерсиализация“, посочи Колев и потвърди, че крайният ефект е „неща на световно ниво”.

Като пример за подобрение във връзката образование – наука – бизнес в последните години той даде програмата на института INSAIT. 

Как се отразява на технологичния сектор политическото разделение на света и навлизаме ли в информационната ера? Ще съществува ли светът в собствени виртуални светове? Какви са предимствата на блокчейн технологията при установяване на обща световна икономика? Докога Китай ще изпреварва Запада? Какво е уравнението на успеха? Кои са ефективните методи за партньорство между бизнеса и образованието? На какъв етап е проектът за чатбот и кога ще излезе на пазара? В кои сфери може да се прилага научният проект в сферата на машинното обучение? Как се правят чатбот системи за генерация на текст за български език?

Целите разговори може да видите в двата видео файла на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още