IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата програма за енергийно обновяване на сградите - половинчата и остаряла

Предвиденият бюджет ще стигне за около 1000 при 66 000 нуждаещи се сгради, посочват експерти

17:11 | 04.11.22 г.

Парите, предвидени в новата национална програма за енергийно реновиране на сградите в България, са малко и ще стигнат за около 1000 сгради, а в България нуждаещи са около 66 000 сгради. Това каза Цвета Наньова, Българо-австрийска консултантска компания, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Наньова гостува в предаването заедно с Иван Велков, председател на Българска фасилити мениджмънт асоциация, по повод новата национална програма за саниране на жилищни сгради, предвиждаща нови модели за финансиране. Гостите коментираха докога държавата ще поема 100% от разходите за саниране, какво се променя в Закона за управление на етажната собственост и ще се улеснят ли инвестициите в енергийна ефективност. 

Новата национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради вече е готова и кандидатстването ще стартира след броени дни. Държавата отново ще поема 100% от разходите за тези, които подадат документи до 31 март 2023 година. На втория етап държавата ще финансира 80% от разходите, а другите 20% ще трябва да се осигурят от собствениците на жилища. Тази седмица правителството прие и промени в Закона за управление на етажната собственост, които целят да се улесни достъпът на средства за енергийно финансиране. 

"За пръв път се въвежда елемент на съфинансиране, което води и до разлика и в организацията на процеса. Сега, освен да има сдружение на собствениците, се изисква да се подготви и техническо и енергийно обследване. Следващата съществена разлика е, че има и критерий за оценка, с които собствениците трябва да се запознаят обстойно преди кандидатстване, за да видят каква са шансовете им за 100% финансиране, защото парите са малко и ще стигнат за около 1000 сгради, а в България нуждаещи са около 66 000 сгради", каза Наньова. 

По думите ѝ разходите за техническо и енергийно обследване трябва да бъдат при всички случаи авансово платени от собствениците. "Поне към момента официалната информация е, че тези средства ще бъдат възстановени на тези, които са одобрени за финансиране. Току-що приключи общественото обсъждане и ще се появят насоките, от които ще стане ясно дали ще има промяна, но засега такива са нагласите от страна на министерството. Тези, които не са одобрени, ще останат с един технически енергиен паспорт, който може да бъде използван при бъдещи действия по саниране", каза тя.

Новата национална програма е половинчата и остаряла, каза от своя страна Велков. "Темата за енергийното реновиране на сградите, която вече е десетилетна практика в България, пропусна възможността чрез възможностите на Плана за възстановяване и устойчивост рязко да акселерира този процес, да го ускори, да включи много повече участници в него и да се получи този револвиращ проект от една и съща възможна реформа в няколко направления - и законодателна и нормативна, но и с добавянето на нови финансови и управленски инструменти", коментира той.

„За пореден път изглежда, че се опитваме да усвоим средства, а не да решим проблем и поставим основата за неговото дългосрочно подобряване“, подчерта Иван Велков. 

Проблемът е, че ние винаги се опитваме да вкараме живота в изискванията на някаква програма, за да усвояваме средства, добави Цвета Ниньова. "Тази програма ще финансира единствено и само енергоефективни мерки и много малко мерки, свързани със сигурността на обитаване, като напр. гръмоотводи, противопожарни врати и т.н. А нашият жилищен фонд е в много тежко състояние, той е неподдържан в годините, с течащи покриви, в много лошо състояние са и общите части на сградите", коментира тя.

„Ако тази програма се изпълняваше по начин, по който се изпълнява навсякъде извън България, защото само в България има 100% финансиране, тогава щеше да се тръгне от нуждите на сградата. Какви са нуждите на сградата - европейските пари се дават за енергийна ефективност, а собствениците докато се прави ремонт, поемат останалите дейности, които са нужни за основно обновяване, но то действително да бъде основно обновяване“, поясни събеседникът.

Навсякъде работи моделът за пълно обновяване, но грантовата помощ е само до 30%, поясниха гостите. "Никъде не работи моделът дайте да дадем 100% на първите, които се доредят до тях".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още