IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Все още е възможно да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г.

Българският бизнес е все по-оптимистично настроен за развитието на икономиката

13:34 | 24.01.23 г. 5

Голямото предизвикателство пред България през настоящата година е членството в Шенген и в еврозоната и това е приоритет на организацията на работодателите. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Еврозоната е цел, която трябва да преследваме. Имаме зелена светлина и все още някакъв оптимизъм, че е възможно да спазим срока 1 януари 2024 година”, заяви той.

Членството в еврозоната ще раздвижи българската икономика, ще облекчи бизнес средата и ще стимулира инвестициите в България, посочи Иванов. И допълни, че неясната ситуация около управлението на страната влияе на икономическото развитие - политическата криза води до икономическа и очакванията са след предстоящите избори този политически възел да се развърже, да имаме стабилно управление, което да приеме необходимите закони и реформи, така че България да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 година.

Коментирайки дали бизнесът у нас очаква рецесия през тази година, Иванов посочи, че голяма част от предприятията у нас очакват спад в приходите от продажби през 2023 година според данните от анкета на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според анкетата от декември миналата година 43% от запитаните в бизнес средите смятаха, че 2023 г. ще бъде по-лоша от 2022 г., около 25% бяха на мнение, че ще бъде същата като 2022 г., а само един на всеки четирима анкетирани - че тя ще бъде по-успешна, поясни той.

„През януари този оптимизъм на бизнеса се засилва, защото имаме повече информация“, отбеляза гостът. На първо място той посочи, че очакванията за тежка зима не са се сбъднали, както и очакванията за ескалация на цените на енергоносителите. „Ннапротив - те намаляват и през януари е регистриран спад в цените на горивата, на петрола и на електроенергията“, каза Иванов.

Как ще се подобри цялостната инвестиционна среда в България и каква беше 2022 г. за бизнеса у нас?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Някой пак потрива ръце и се приготвя за поредната голяма кльопачка! Няма значение какво става, важното е далаверата да върви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
шенген - да!ез - не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
До: zelka007Еврозона няма да има ,и евро няма да има ,в България освен че гражданите не го искат има и достатъчно силни политически кръгове които ще отложат процеса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... напротив !! вероятността да влезем в еврозоната в началото на '24 е над 50% ... Спускат нареждания вече за подготовка за две паралелни цени в лева и евро ... :))) ... пък вие си пишете , не пречите на никой ... айде да не се обаждам много-много , че все още не е официално ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
България няма да влезне в еврозоната през 2024 година и това трябва да е ясно на всички !Медиите трябва да престанат да облъчват хората с глупави новини около това евро защото това са фалшиви новини ,които нямат общо с реалността .Пак подчертавам дебело-България НЯМА ДА ПРИЕМЕ ЕВРОТО ПРЕЗ 2024 ГОДИНА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още