IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генчо Начев: Демонополизацията на Здравната каса трябва да се случва постепенно

Каква е ефективността при финансирането на здравната система, коментира председателят на Българското дружество на кардиохирурзите

16:38 | 09.02.23 г.

Няма нищо лошо да се разбие монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), но това не може да стане от днес за утре. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Генчо Начев, председател на Българското дружество на кардиохирурзите.

По думите му процесът не е лесен, може да стане постепенно. Трябва да има гаранционен фонд, да се прецени кои от здравните фондове са ефективни, допълни той.

Според него здравните фондове имат права, но нямат нишата. „Всичко, което е в здравеопазването, е концентрирано в Здравната каса, но тя няма ресурса да го прави. Трябва да се каже какво може да покрие с ресурса си НЗОК и какво трябва да остане и да се разпредели между здравно-осигурителните фондове. Тогава може да се премине към демонополизация на Здравната каса“, посочи проф. Начев, който смята, че при обсъждане на идеята самите здравни застрахователни фондове не са били готови за промяната.

Председателят на Българското дружество на кардиохирурзите е критичен, що се отнася до приоритетите в здравеопазването. „Здравеопазването е елемент от националната сигурност – за съжаление, в България здравеопазването не е приоритет“, подчерта той.

По думите му реформа в здравната система ще има едва когато реално се остойностят дейностите. „У нас няма база, върху която да стъпим. Няма остойностяване на медицинските дейности. В продължение на години има данни от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите за това колко реално струва всеки един пациент по дадена пътека. Дори само въз основа на тези данни можеше да се направи едно средно остойностяване“, посочи той.

Проф. Начев е категоричен, че в България не са на ниво доболничната помощ и превенцията и потвърди, че обикновено хората отиват за лечение „когато стане късно“, понеже няма профилактика. „Трябва да залегне в определен период от време хората да са задължени да правят профилактични прегледи. Голяма част от населението неглижира това, докато няма оплаквания. Лечението, когато е хванато навреме, излиза много по-евтино. Страданията на човек са много по-малко“, даде пример той.

Откъде ще дойдат парите за по-високи заплати на медицинските служители? Какъв е достъпът до здравеопазване и какви са резултатите? Има ли „пренаселеност“ от кардиохирургии? Какви са недостатъците за националната здравна карта и може ли да се преодолее големият регионален дисбаланс? Стимулира ли се реекспортът на лекарства, след като много от тях излязоха от забранителния списък, в който останаха само 60 наименования? Лекар ли трябва да е министърът на здравеопазването? Много или малко са болниците в България?

Повече по темата гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още