IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще финансира областните многопрофилни болници

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за лечебните заведения

18:20 | 20.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентът даде възможност държавата да подпомага финансово областните болници в страната. Министерство на здравеопазването ще може да финансира областните многопрофилни болници за активно лечение. Това реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за лечебните заведения, съобщава БТА.

Промените бяха предложени от ГЕРБ-СДС с цел осигуряване на правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение.

Според приетите текстове здравното министерство ще може да финансира лечебни заведения за болнична помощ - многопрофилни болници за активно лечение за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ при извънредни ситуации, аварии и катастрофи, включително основно за осигуряване на трудови възнаграждения на персонала и оперативни разходи за осигуряване на ток, вода, парно.

Със специално допълнение с промените беше включена и университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен, която макар и изцяло държавна, изпълнява функциите и на областна, тъй като е една от най-големите в страната и е гръбнакът на здравеопазването за цяла Северна България. 

С промени между първо и второ чете бяха допуснати и гласувани изменения и в Закона за здравното осигуряване, разписани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за лечебните заведения.

Депутатите приеха парламентът да има срок от шест месеца за избиране на нов управител на НЗОК, когато мандатът на управителя на фонда е прекратен предсрочно. С поправката подуправителят на фонда ще може да заема длъжността в рамките на шест месеца, вместо за 30 дни, както беше досега.

Това се наложи, след като Народното събрание предсрочно прекрати мандата на Петко Салчев като управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), считано от 13 януари 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още