IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагат се минимални заплати за медиците в лечебните заведения

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване

14:18 | 20.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Народното събрание одобри залагането на минимални заплати за медиците в лечебните заведения, съобразени с Колективния трудов договор. Това става с приетите поправки на Закона за здравното осигуряване, съобщава БНР.

По време на дискусията депутати от всички парламентарни групи, декларираха, че ще подкрепят текстовете, но ще внесат корекции до второ четене.

Васил Пандов от „Продължаваме промяната“ посочи, че настоящата уредба не гарантира справедливи заплащания на медицинските специалисти. Възнагражденията следва да бъдат не по-малко благоприятни от определен обективен критерий, какъвто в случая сме предвидили да са нивата на основни трудови възнаграждения в колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, обясни той, цитиран от БТА.

Колегата му Николай Денков посочи, че в системата на образованието се използва подобен подход - чрез Колективния трудов договор да се гарантират минимални възнаграждения, и той е показал, че е изключително положителен. Денков призова народните представители да подкрепят законопроекта, защото това е шансът им да обърнат съответния тренд и в системата на здравеопазването. 

Илиян Йончев ("БСП за България") коментира, че наистина в сферата на образованието това е възможно, но в сферата на здравеопазването определено биха се затруднили, защото болниците са търговски дружества, докато училищата нямат този статут. Той каза, че ще подкрепят на първо четене законопроекта, но по него има доста бележки от съсловните организации. 

Джевдет Чакъров (ДПС) коментира, че действително трябва реформата да започне и да има воля от всички политически сили. Той посочи, че ще подкрепят на първо четене законопроекта, с условието, че преди второто четене ще внесат свои предложения. 

Александър Симидчиев от "Демократична България" посочи, че в здравеопазването е изключително необходим консенсус и добави, че ДБ ще подкрепи този законопроект на първо четене, въпреки че философията им е малко по-различна. Той каза, че тъй като лекарската професия е една от малкото саморегулирани професии, които не се регулират с колективни трудови договори, а с определяне на минимални почасови ставки. Симидчиев обаче отбеляза, че тенденцията е изключително негативна и лекарското съсловие е тежко ощетено, заедно с другите специалисти, затова ще подкрепят законопроекта, със съответните забележки между първо и второ четене.

Друга промяна предвижда определяне на приоритетни за системата и достъпа до здравни грижи болници, които да получат допълнително финансиране от НЗОК по методика.

Депутатите записаха на първо четене и създаването на методика за финансиране на аптеки, които работят по договор със Здравната каса в отдалечени, труднодостъпни райони или работят денонощно.

Целта на измененията  e да се осигури достъпа на здравноосигурените лица в отдалечени и труднодостъпни региони и в общини, в които няма други лечебни заведения, както и до лекарства и диетични храни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 20.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още