IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Недостатъчният внос и свръхпотреблението доведоха до недостига на лекарства

Ще бъде осигурен внос на генерични продукти, съобщи Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства

16:54 | 31.01.23 г. 3

В края на декември миналата година имаше логистични проблеми, недостатъчно производство, нарушения на производствения цикъл и едновременно с това свръхпотребление на антибиотици на целия континент, а и в целия свят в Северното полукълбо. Това стана причина за прекъсване на доставките и доведе до временен недостиг, който, считано към момента, може да се каже, че е преодолян. Това съобщи в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Тя потвърди, че към днешна дата в България е доста по-спокойно след многократните уверения на Министерството на здравеопазването, че са осигурени допълнителни доставки. Маринкова посочи, че остава умерено проблемно едно от активните вещества сред антибиотиците и това е във фокуса на европейските усилия.

„Най-сериозни и най-дълготрайни са проблемите с инхалаторните продукти за деца вентолин и пулмикорт. Там наблюдаваме недостатъчен внос от много дълъг период от време заради невъзможност да се произведе достатъчно количество, което да обезпечи свръхпотреблението“, обясни експертът.

По думите ѝ много рязко е нараснало потреблението в домашни условия. „Полагат се много усилия и получихме информация, че ще бъдат осигурени  и генерични продукти, като се надяваме с преминаването на острия респираторен сезон и този казус да спре да тревожи най-вече родителите”, каза Маринкова.

Що се отнася до лекарствата за лечение на високо кръвно налягате, тя подчерта, че в България не е имало проблем с недостига им за разлика от други европейски държави и трябва да се поздравим, че сме една от държавите производители на лекарства.

„Над 65% от проблемите, свързани с недостиг на лекарства, се дължат на производствени причини, които са свързани със свръхконцентрацията на производството в Китай и в Индия. България е производител на лекарства и се явява отчасти защитена, но много от активните съставки също идват от Азия”, напомни експертът.

Защитено ли е качеството на лекарствата в ЕС с допълнителната верификация? Какви мерки може да се вземат, за да се ограничи паралелният износ при недостиг на лекарства? Защо Румъния е санкционирана за спрения износ на лекарства?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
Съгласен. Бъркат причините със следствията а после, ги изненадва едно, друго, трето и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Недостигът е, защото ги продават навън, на по-висока цена. Свръхпотребление може да е имало в началото на ковида, когато всеки се втурна да купува лекарства, но това беше преди две години. Тая жена просто я е страх, да не остане безработна. Между другото, с дървесината е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 1 година
"Експерт: Недостатъчният внос и свръхпотреблението доведоха до недостига на лекарства".Експертът греши. До недостиг, доведоха лакомията за печалба на чужд гръб и изнасянето на производствата в далечния изток, в преследване на тази печалба. Защо казвам това ли? Защото, внасяме неща, които, по-рано, се произвеждаха тук. Сега, нашите хора, нямат вече пари, т.к тези продукти, вместо ТАМ с печалба да се продават и тук да оставят от нея, сега цялата е там и по пътя до нас. "Благодаря", няма нужда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още