IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС: Без реформи много болници ще затворят врати

Трудовият потенциал в лечебните заведения отдавна е на ръба, каза Иван Маджаров

16:24 | 24.01.23 г. 2

Ако не бъдат взети мерки от държавата, за да се предотврати закриване на болници, голяма част от лечебните заведения, които сега функционират, ще затворят врати. Трудовият потенциал в лечебните заведения отдавна е на ръба. Това каза Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Маджаров акцентира върху застаряването на медицинските специалисти като съществен проблем за сектора. "Лекарите са много възрастни, медицинските сестри - още по-възрастни. През следващите 5-6 години, независимо от това какво възнаграждение ще обявяват лечебните заведения, няма да могат да попълнят персонала, който е необходим, за да се извършва нормална дейност", коментира той.

Във връзка със законовите промени, свързани с възнагражденията на медиците, одобрени от парламента преди дни, Маджаров каза, че се дава възможност при договаряне на цени и обеми с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) БЛС да поставя условия, че част от тези стойности ще отиват за минимални възнаграждения на работещите по договор с касата. 

"До това решение се стигна, защото дълги години, договаряйки се, както пише в закона, само за цените на медицинските услуги, се надявахме това автоматично да води до подобряване на заплащането на лекарите и медицинските сестри. Стана ясно, че в една голяма част от лечебните заведения това не се случва. Под различни предлози - недостиг на средства за консумативи, недостиг на лекарства или покриване на други разходи, но в крайна сметка води до ниско заплащане на лекарите и сестрите, което влияе върху цялата система на здравеопазването", посочи Маджаров.

„Стигнахме до момент, в който Здравната каса, като инструмент за формиране на здравна политика, ще трябва заедно с Българския лекарски съюз да гарантира някакво ниво на заплащане“, обобщи председателят на съсловната организация. И допълни, че голяма част от условията, при които работят болниците, също се договарят с БЛС и с НЗОК и това не е прецедент.

"Всеки, който иска да развива бизнес в болниците, се съобразява с определени условия. Тези, които работят добре, се справят отлично и без това условие, което ние ще договорим в средата на пролетта", каза още събеседникът.

Как трябва да се промени първичната здравна помощ и работата на личните лекари? Как трябва да се промени здравеопазването в труднодостъпните региони на България? 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 24.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 1 година
Според неофициални данни, в бездънната каца потъват около 14 милиарда левчета, пряко и косвено. С такова финансиране трябваше да сме най-здравата нация в света. Ние може да сме "здрави", но мрем много успешно. От 9 милиона паднахме под 6. Затова пък ей такива напращяха като въшки-кръвопийци. А как гонеха доц. Мангъров, с половин заплата като Началник на ковид отделението на Инфекциозна болница? Докторът, спасил лично и в екип хиляди болни. Но мръсни продажни душици го изкараха убиец-антиваксър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 1 година
бялата мафия на убийци, проси още пари.... не се наядоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още