fallback

Финансист: Санкциите „Магнитски“ ще ограничат руското лоби в енергетиката ни

За България ще останат репутационните щети и те ще се проявяват като намаление на чуждестранните инвестиции, посочи Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал"

23:33 | 15.02.23 г. 4

Публичността на санкциите по антикорупционния закон "Магнитски" на САЩ срещу лица на високо ниво в българската политика и енергетика са силен политически знак, че България не може сама вътрешно да предприеме действия срещу корупцията. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Никола Янков, управляващ партньор "Експат Капитал".

Според него България няма нужда да приема допълнителни закони, за да“ изолира нежелани икономически субекти“, но финансовото разузнаване към ДАНС и други трябва да влязат в правомощията си.

По думите му списъкът „Магнитски“ е сигнал, че оттук нататък енергетиката не може да продължава по същия начин. „Хората, които могат да бъдат определени като руското лоби в българската енергетика, най-вероятно няма да могат да упражняват това влияние, смята финансистът. – Американците са много ясни и категорични в това с тази порция санкции. Това ще ограничи силно възможността България да бъде закачена за Русия и ще органични възможността в бъдеще време да се лобира за обвързване на държавата ни с руски доставчици.“

Никола Янков е на мнение, че санкциите по "Магнитски" не са намеса във вътрешните работи на България, или която и да е друга държава, но са предупреждение от страна на САЩ за правене на бизнес със санкционираните лица. Той напомни, че всеки техен юридически или физически партньор рискува да попадне в разширения санкционен списък и така също да бъде "изолиран от по-голямата част от цивилизования свят".

Финансистът прогнозира, че санкциите няма да имат почти никакъв ефект върху икономиката на България, но ще останат репутационните щети и те ще се проявяват като намаление на чуждестранните инвестиции.

"Никой не иска да инвестира в държава, където има такива проблеми", коментира Янков.

Той отбеляза, че санкциите поставят България в много неприятната позиция на единствената държава в ЕС, посочена по такъв категоричен начин като свързана с политическа корупция на високо ниво. „Това ще създаде проблеми и с отношенията на София вътре в Евросъюза, като страни като Австрия и Нидерландия ще използват санкциите, за да посочват неработещото българско правосъдие, и да продължават да не допускат България в Шенген“, посочи финансистът.

По какъв начин глобалният закон „Магнитски“ успява да чисти финансовата система? Ще се принуди ли българският частен сектор да ограничи работата си със санкционираните по списъка „Магнитски“? Какви са ситемните проблеми на българската демокрация? Как ще се отразят на политическите партии връзките със санкционираните лица?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 15.02.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още