IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли риск български фирми да пострадат заради санкциите по "Магнитски"?

Санкциите на САЩ по този закон не могат да навредят на отношенията между Вашингтон и София, посочи адв. Христо Нихризов

20:54 | 14.02.23 г.

Глобалният закон "Магнитски" на САЩ предвижда наложените санкции срещу посочените лица да се налагат и да имат действие в САЩ и спрямо американски компании и субекти. От правна гледка точка такива санкционни действия не са пряка намеса във вътрешната политика на друга държава. Това коментира адв. Христо Нихризов, адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко", в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Законът е адресиран до всички американски физически и юридически лица и техни клонове. Те се задължават да блокират имущество на санкционирани лица, което попада в тяхната юрисдикция или се намира в САЩ, така че няма реално пряко действие в България, освен ако имущество на такива лица не се държи от американски компании в България.

Миналата седмица Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите (OFAC) на САЩ санкционира петима настоящи или бивши държавни служители на България — Румен Стоянов Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Киров Генов, Николай Симеонов Малинов, и Владислав Иванов Горанов — за широкото им участие в корупцията в България. Действията на OFAC се основават на предишни санкции на САЩ срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани лица. Засилвайки тези действия, Обединеното кралство също посочи Пеевски, Божков и Желязков под Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство.

Извън политиката, санкциите на САЩ по "Магнитски" не могат да навредят на отношенията между Вашингтон и София, коментира гостът в предаването. 

"Реално и чисто правно няма механизъм, по който той (Законът "Магнитски") в каквото и да си качество да задължи българска институция да направи нещо... Става въпрос за санкции, насочени към конкретни физически и юридически лица - това пряко и правно не е междудържавен въпрос. … От политическа гледна точка, далеч не е така - не всеки попада в тези санкции, не и цели държави, те винаги са насочени към конкретни лица, които са имали или имат качеството на висши държавни служители", коментира събеседникът.

За САЩ законът е инструмент за осъществяване на външната им политика и за защита на демократичните ценности и правата на човека, коментира Нихризов. "Магнитски" защитава тези ценности в други държави, но няма пряко действие за тях, подчерта Нихризов. Санкциите на Великобритания копират тези на САЩ и техното въздействие е същото.

Санкциите се налагат или директно от президента на САЩ, или след подаване на сигнал от комисия в Конгреса на САЩ към президента, който след това има около 120 дни да реагира на сигнала. Санкциите могат да се свалят след представяне на доказателства, че дадено лице е попаднало неправилно в списъка.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още