IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: България преговаря за нови ядрени мощности, без да знае как ще ги ползва

Може ли цената на произведената електроенергия да е по-скъпа от ВЕИ и да вкара енергийна инфлация в икономиката, коментира анализаторът

14:01 | 31.03.23 г. 27

България се впуска в преговори за четири нови ядрени мощности с френската EDF, без да има публичен и съдържателен анализ, който да обосновава дали са ни необходими те. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

Не е сигурно по какъв начин електропреносната мрежа на страната ще използва тези нови мощности, кой е крайният потребител, посочи още той.

„Ядрената енергия дава сигурност на системата, но не и ниски цени, и докато България вероятно има нужда от нови ядрени мощности, няма прогноза за развитието на икономиката, на базата на която да се изчисли колко големи трябва да са те“, коментира той.

Стойчев уточни, че на този етап няма документ с прогноза за индустриалното развитие и потреблението на енергия у нас, с който да обоснове необходимостта от създаването на нова икономическа структура.

По думите му през 2022 г. в страната има инсталирани 700 нови мегавата фотоволтаици, а през тази година ще има нови 700-1000 мегавата. „Настъпва сериозна промяна в генерирането и потреблението на електрическа енергия – светът ще се придвижи към генериране на енергия на място, затваряне на малки цикли, независими градове и индустриални зони, почти енергийно пасивни“, посочи Косьо Стойчев.

Според него трябва да се направи сериозен анализ, който да докаже, че България има нужда от тази ядрена енергетика, че „тя ще носи необходимия икономически ръст и ползи, за да може да обосновем причината да носим ядрения риск“.

Стойчев допусна, че най-вероятно България ще се окаже инвеститорът в проекта в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), без да се направи анализ за ползите и разходите, както и каква ще е цената на произведената електроенергия. „Има опасност тя да е по-скъпа от ВЕИ в момента на започване на работа и така ще се вкарва енергийна инфлация в икономиката“, предупреди  анализаторът.

Той настоява да се програмират цени и количества енергия, които са съпоставими с темповете на растеж на индустриалните зони. Задължителни са анализите за стратегия, с която да се категоризират отделните потребители – каква е нуждата на домакинствата, на отдалечените населени места, на местата с висока концентрация на населението, на нововъзникващите и остаряващите индустриални зони.

„Енергията от нови АЕЦ-мощности ще може да намери пазар в съседните държави, но е съмнително до каква степен това е успешен бизнес модел, тъй като всички те вероятно планират свои енергийни мощности", смята Стойчев. „Ако се окажем с една голяма мощност, най-вероятно ще бъдем играчът, който ще трябва да предлага енергия на толкова ниска печалба, че да изплаща извършените инвестиции с десетилетия“, посочва той.

Ще има ли обществено обсъждане на бъдещите енергийни проекти и конкретно на проекта “Белене“? Какви са рисковете при намаляване на потреблението и промяна в технологиите на площадката "Белене" да се използва руско оборудване за френски проект? Какви да са заместващите мощности на въглищните централи? Какви са перспективите за започване на преговори на Запада с Русия?

Повече по темите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... и накрая СИВ рухна ... а колективният запад и гнилият империализъм дооглозгват квото е останало ... :))) ... и там бият тъмнoзeлените и спят под мостовете ... знам ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
И да научиш нещо от мен, защото случайно съм запознат: тайни са, защото не са се случили. И в двата случая, когато България е на ръба - първият, заради следвоенни репарации от Парижкия мирен договор (1947) между 1954 - 1964 г., а втория - заради нефтената криза 1977-78 г. - СССР ни спасява. Първия път с кеш, като ни изкупува златото, а втория път с нефт. Третият си беше фалит, защото молбите на Луканов към Запада за 240 млн. долара помощ бяха отхвърлени - толкова не достигаха за падеж по дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 година
Аха, тайните фалити. Знаех си, че си посветен в дълбоките тайни на апокрифния самиздат. Май си много по-дълбоко свързан с БКП, отколкото ми внушаваш на мен? И понеже ние боравим с явни факти, елементарната историческа истина сочи само за един документиран фалит. И нека подчертаем - става дума за дефолт по външния дълг, предизвикан от мораториум върху плащанията, за чието основание има не по-малко тайни, клюки и подозрения от твоите тайни фалити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... duckduckgo --> тайните фалити на БКП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 17
khao
преди 1 година
сефте паце, руските *** и предатели са готови да ни набутат отново... а техните слуги шумно мажат връз лъжите на господарите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Пак не уцели - фалирахме я 30 (тридесет) пъти, но 27 пъти тайно. Лично аз я фалирах 3(три) пъти. Когато някой ми заговори като теб и Мимето на "ви" и се сещам за драченето в основното училище на футболни теми. Всичко беше *вие* и *ние* - Левски и ЦСКА. И ти си някъде там - и като възраст, и като развитие, и като знания. Разкажи, обаче, за онези 2 (два) фалита, за които аз не знам - всички знаем за лукановия мораториум. Нека науча нещо сериозно и аз от теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Търчи-лъжи. За това ли се хвана - че ПАВЕЦ се уцели с перестройки и преврати? За 800 МВт? Ти имаш ли идея на какъв етап е била централата през 1989 г? Цялото подземно строителство и язовирите са завършени. Знаеш ли за какви пари става дума? За 5 години купиха и монтираха турбините, като пак всичко е било спесифицирано и договорено преди това. А за затварянето на малките блокове цял свят гледа на живо драмата - тези легенди ги разказвай на колежката си Мими - тя гълта всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... кифла или не , ама знам че некадърници като теб , силни в пропагандата и ултра слаби в икономиката , сте фалирали държавата 3 (три) пъти !! четеш ли ?! три пъти сте фалирали държавата , щото сте много добри по икономика политкомисарче ... :))) ... па за ТЕЦ-овете да не започвам ... че в тех само един блок остана съветЦки , всичко друго го изпобутаха и препостроиха , та да имаме що годе нещо работещо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 16
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... кифла или не , ама знам че като дошли да преглеждат АЕЦ-а за изпълнение на нормите за безопасност при преговорите за присъединяване към ЕС , са се фанали за главата ... какво по-нормално в една силна икономика да не се спазва нищо ... поставили са условия всичко да бъде приведено във вид удобен за логаритмуване . и понеже ние сме силна икономика и разполагаме със средства , са затворили малките реактори ... щото силната икономика едвам е успяла да оправи хилядниците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: zelka007... кифла или не , ама знам че ПАВЕЦ-а е стартиран по соца , ама е спрян щото силната икономика нема кинти ... :))) ... какво по-нормално за една силна икономика от кинтонемията ... :))) ... първият етап е завършен 1995 и пуснат в експлоатация , вторият етап е завършен 1999 . освен тръбите , в нея нема нищо друго соц , всичко е капиталистическо , че и финансирането й дори ... са фащаш ли колко си зле по икономика ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още