IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Косьо Стойчев: България преговаря за нови ядрени мощности, без да знае как ще ги ползва

Може ли цената на произведената електроенергия да е по-скъпа от ВЕИ и да вкара енергийна инфлация в икономиката, коментира анализаторът

14:01 | 31.03.23 г. 27

България се впуска в преговори за четири нови ядрени мощности с френската EDF, без да има публичен и съдържателен анализ, който да обосновава дали са ни необходими те. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски".

Не е сигурно по какъв начин електропреносната мрежа на страната ще използва тези нови мощности, кой е крайният потребител, посочи още той.

„Ядрената енергия дава сигурност на системата, но не и ниски цени, и докато България вероятно има нужда от нови ядрени мощности, няма прогноза за развитието на икономиката, на базата на която да се изчисли колко големи трябва да са те“, коментира той.

Стойчев уточни, че на този етап няма документ с прогноза за индустриалното развитие и потреблението на енергия у нас, с който да обоснове необходимостта от създаването на нова икономическа структура.

По думите му през 2022 г. в страната има инсталирани 700 нови мегавата фотоволтаици, а през тази година ще има нови 700-1000 мегавата. „Настъпва сериозна промяна в генерирането и потреблението на електрическа енергия – светът ще се придвижи към генериране на енергия на място, затваряне на малки цикли, независими градове и индустриални зони, почти енергийно пасивни“, посочи Косьо Стойчев.

Според него трябва да се направи сериозен анализ, който да докаже, че България има нужда от тази ядрена енергетика, че „тя ще носи необходимия икономически ръст и ползи, за да може да обосновем причината да носим ядрения риск“.

Стойчев допусна, че най-вероятно България ще се окаже инвеститорът в проекта в лицето на Националната електрическа компания (НЕК), без да се направи анализ за ползите и разходите, както и каква ще е цената на произведената електроенергия. „Има опасност тя да е по-скъпа от ВЕИ в момента на започване на работа и така ще се вкарва енергийна инфлация в икономиката“, предупреди  анализаторът.

Той настоява да се програмират цени и количества енергия, които са съпоставими с темповете на растеж на индустриалните зони. Задължителни са анализите за стратегия, с която да се категоризират отделните потребители – каква е нуждата на домакинствата, на отдалечените населени места, на местата с висока концентрация на населението, на нововъзникващите и остаряващите индустриални зони.

„Енергията от нови АЕЦ-мощности ще може да намери пазар в съседните държави, но е съмнително до каква степен това е успешен бизнес модел, тъй като всички те вероятно планират свои енергийни мощности", смята Стойчев. „Ако се окажем с една голяма мощност, най-вероятно ще бъдем играчът, който ще трябва да предлага енергия на толкова ниска печалба, че да изплаща извършените инвестиции с десетилетия“, посочва той.

Ще има ли обществено обсъждане на бъдещите енергийни проекти и конкретно на проекта “Белене“? Какви са рисковете при намаляване на потреблението и промяна в технологиите на площадката "Белене" да се използва руско оборудване за френски проект? Какви да са заместващите мощности на въглищните централи? Какви са перспективите за започване на преговори на Запада с Русия?

Повече по темите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Косьо бе, на централните бамки Веитата не могат да и осгурят ликвидност за CBDC ,а и на коня халвинга са дига или пада догодина прочетох.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: И един ред за Чехия и Словакия: Причината за разликата между България и Чехия и Словакия не е в икономиката, особено пък по време соца. Но и това ще ти е трудно да разбереш, но имаш излишно богата фантазия - дано тя ти помогне. Опитай да визуализираш една софийска улица и една в Прага по времето, когато Дворжак пише неговата музика, която и днес цял свят слуша. И кой и какво пише по софийските улици по това време, което светът цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: И понеже ръчкаш за армията, ще го вържа с икономиката: когато сегашна България облече, въоръжи и нахрани 140 хил. армия, купи за нея 40 военни кораба и 2 подводници, 200 самолета и хеликоптера, 600 танка, 1000 БМП, 5-6 хил. оръдия, 40 тактически ракети, незнайно количество ПВО ракети и военна индустрия, която да храни всичко това с боеприпаси и поддръжка и даже да изнася, и всичко това без 1 леф борч към доставчици, ела пак да си говорим за икономика. До тогава си уволнен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Ти си последната киффла, с която ще дискутирам теми за икономика. Знанията ти по икономика са от същите източници, откъдето си добил експертиза по военните дела - от игрови стратегии и интернет. Глава-шамандура. Темат за икономиката по време на соца донякъде има връзка с настоящата статия - България построи със свои средства 6 блока на АЕЦ, отделно огромните ТЕЦ, няколко ВЕЦ и ПАВЕЦ - общо над 20 ГВт генерация, която, както сам отбеляза, понякога не покриваше потреблението и износа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 20
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... БГ никога не е имала силна икономика по време на соца , имаше силна пропаганда в лицето и от ръцете на политкомисарчета като теб . Ако беше верно онова със силната икономика , сега щяхме да сме като Чехия или Словакия поне , но не сме . По-зле сме от Румъния ... Великата икономика дето требеше да прави 2 на 2 режим на токът ... :))) ... пусни са нещо и за армията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: Tikva007: АЕЦ е задължителна за силни икономики с развита индустрия. България построи АЕЦ със 6 блока във време, когато населението й гонеше 9 млн., от които не малка част се отопляваше с ел. енергия, заводите и фабриките бяха повече от частните автомобили, а на Балканите - в Румъния, Турция и Гърция, имаше остър недостиг на електроенергия, дори с неелектрифицирани села и райони. В момента нито един от горните фактори не е налице. ВЕИ ще стигнат за зареждане на телефоните. Повече не трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 година
*Има опасност тя да е по-скъпа от ВЕИ в момента на започване на работа и така ще се вкарва енергийна инфлация в икономиката, предупреди анализаторът.* - Няма такава опасност. Абсолютно сигурно е, че ще е по-скъпа! *Ако се окажем с една голяма мощност, най-вероятно ще бъдем играчът, който ще трябва да предлага енергия на толкова ниска печалба, че да изплаща извършените инвестиции с десетилетия, посочва той.* - И това е абсолютно сигурно - АЕЦ се изплаща с десетилетия - 3-4.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още