fallback

Приключва ли глобалният цикъл на лихвени повишения?

Вече може да се говори за нормализиране на инфлационния натиск, посочи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

10:56 | 11.04.23 г.

Борбата с инфлацията и цикълът на повишения на лихвените проценти върнаха пазарите към едно по-нормално състояние. Всички очакваха икономическите последствия от това, но засега никъде те не се случват, а инфлацията започва да се успокоява. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Ваньов, управляващ директор на инвестиционния посредник MK Brokers.

„Инвеститорите, редица анализатори и централните банки дават ясни сигнали за приключване на цикъла на лихвени повишения. Най-вероятно Федералният резерв ще повиши минимално лихвата през май с 0,25% и ще спре“, прогнозира той.

Ваньов коментира, че очакванията на Bloomberg за 20 от 23-те пряко наблюдавани големи централни банки са, че основните лихви догодина ще бъдат значително по-ниски от тези през тази година. „Появяват се първите икономически притеснения – банковите проблеми в САЩ, малко негативни данни по водещите икономически индикатори за индустрията, ритейл“, посочи той.

По думите му инфлацията в САЩ вече се понижава на годишна база, в Европа Испания обяви спад на инфлацията от 2% на месечна база, и вече може да се говори за нормализиране на инфлационния натиск.

„Независимо от високите лихви, в централните банки има достатъчно ликвидност, която да поддържа системите, и това пролича при бързите решения за SVB и Credit Suisse“, обясни Ваньов.

Защо страните от БРИКС предлагат нова валута, която да застане срещу долара и еврото? Ще изпревари ли икономически Китай САЩ до две години? Каква позиция заема Китай за войната в Украйна? Защо автомобилни гиганти като Tesla отварят нови заводи в Китай? Ще имат ли ефект изтеклите секретни документи от САЩ върху пазарите, как Мъск използва влиянието си в Twitter може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 11.04.23 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още