IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключва ли глобалният цикъл на лихвени повишения?

Вече може да се говори за нормализиране на инфлационния натиск, посочи Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers

10:56 | 11.04.23 г.

Борбата с инфлацията и цикълът на повишения на лихвените проценти върнаха пазарите към едно по-нормално състояние. Всички очакваха икономическите последствия от това, но засега никъде те не се случват, а инфлацията започва да се успокоява. Този коментар в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Николай Ваньов, управляващ директор на инвестиционния посредник MK Brokers.

„Инвеститорите, редица анализатори и централните банки дават ясни сигнали за приключване на цикъла на лихвени повишения. Най-вероятно Федералният резерв ще повиши минимално лихвата през май с 0,25% и ще спре“, прогнозира той.

Ваньов коментира, че очакванията на Bloomberg за 20 от 23-те пряко наблюдавани големи централни банки са, че основните лихви догодина ще бъдат значително по-ниски от тези през тази година. „Появяват се първите икономически притеснения – банковите проблеми в САЩ, малко негативни данни по водещите икономически индикатори за индустрията, ритейл“, посочи той.

По думите му инфлацията в САЩ вече се понижава на годишна база, в Европа Испания обяви спад на инфлацията от 2% на месечна база, и вече може да се говори за нормализиране на инфлационния натиск.

„Независимо от високите лихви, в централните банки има достатъчно ликвидност, която да поддържа системите, и това пролича при бързите решения за SVB и Credit Suisse“, обясни Ваньов.

Защо страните от БРИКС предлагат нова валута, която да застане срещу долара и еврото? Ще изпревари ли икономически Китай САЩ до две години? Каква позиция заема Китай за войната в Украйна? Защо автомобилни гиганти като Tesla отварят нови заводи в Китай? Ще имат ли ефект изтеклите секретни документи от САЩ върху пазарите, как Мъск използва влиянието си в Twitter може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още