IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще потърси ли стабилност финансовата система в котва като златния стандарт

Какво решение ще търсят централните банки след сътресенията на финансовите пазари, коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals

22:28 | 16.03.23 г. 2

Проблемите във финансовия сектор не са локални в отделните банки, а за цялата финансова система и трябва да се решават в дългосрочен план. В предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, даде конкретен пример със заема от 50 млрд. швейцарски франка, който Credit Suisse ще вземе от централната банка на Швейцария, а програмата за изкупуване на дълг ще прикрие проблемите във финансовата система. Той е убеден, че решението няма да доведе до дългосрочно стабилизиране на банката. „Реакцията на пазарите през деня и загубите в банковия сектор в Европа преди това може и да са били прекомерни, но оправдани на фона на сътресенията в САЩ от миналата седмица“, коментира експертът.

Той е на мнение, че не трябва да видим преструктуриране, с което  се лекуват синдромите, а проблемът. „Това се наблюдаваше и преди това в Deutsche Bank и в Kommerzbank – в продължение на години този проблем се влачи и не е решен, а системата се закърпва постоянно и не работи в дългосрочен план. Може би трябва да преминем към по-стабилна монетарна система, може би обвързана обратно към златен стандарт или с поне частичен златен стандарт", съветва Петров.

По думите му в момента централните и търговските банки“ безконтролно наливат пари в системата чрез облигации и кредити“, а в миналото златото е действало като котва.

„Или умишлено не се взима дългосрочно решение за промяна, или няма хора, които да реформират системата, смята анализаторът. – Банковата система е изглежда така устроена, че дори малките трусове се отразяват на големите играчи, въпреки че индустрията в Европа е по-добре и по-стабилно регулирана от САЩ. Или регулациите не вършат работа, или решенията не вършат работа, и не трябва да се препоръчват решения "отново от същото".“

Борис Петров съветва инвеститорите да следят внимателно монетарните политики на банките и техния ефект в условията на свръхвисоки дългови нива. „Облигационните пазари във Великобритания дадоха сигнал за крах в системата миналата година, но инвеститорите имаха прекомерен рисков апетит в началото на 2023 г. в очакване на бързо завръщане на бичия пазар“, припомни той.

Заради пазарната тенденция на финансовите пазари, анализаторът допусна, че няма да се вдигнат цените на акциите. Той обясни, че при предишни кризи Федералният резерв започва да сваля лихвите след цикъла по затягане, защото е „счупил нещо“, а по думите му тогава инвестиционната среда не е най-добрата за бичи пазар.

Остава ли златото актив-убежище във волатилни ситуации? Основателни ли са притесненията на инвеститорите за сътресения на финансовите пазари? Как ще се отразят политиките на централните банки, ако намалят темпа на повишаване на лихвите?

Ще отстъпят ли централните банки от борбата с инфлацията може разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Ми те хората сами си минават на какъвто стандарт сметнат за надежден. През инфлацията от 90те масово купуваха марки и долари. В трудовите договори пишеше заплата X долара платими в лева по курса на деня на плащане... Сега в злато и апартаменти. Да всички знаем, че политиците много обичат да вземат решения за чужди пари. Тъкмо затова хората действат превантивно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още