IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse ще получи до 50 млрд. франка от швейцарската национална банка 

Така тя става първата глобална системно значима банка от финансовата криза насам, която получава специално пригодена спасителна линия

07:10 | 16.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Изненадващ развой на събитията в Credit Suisse: Закъсалата швейцарска банка все пак иска да получи заеми от Швейцарската национална банка (SNB) в размер до 50 млрд. швейцарски франка (50,7 млрд. евро). Това обяви финансовата институция в нарочно съобщение в четвъртък вечерта. По този начин банката иска „да засили ликвидността по превантивен начин", заяви банката. Заемите ще дойдат от две различни програми на SNB и са напълно обезпечени.

Този ход превръща Credit Suisse в първата глобална системно значима банка от финансовата криза насам, която получава специално пригодена спасителна линия.

В сряда вечерта Швейцарската национална банка обеща да предостави на засегнатата от кризата Credit Suisse свежи пари при спешни случаи. „SNB ще предостави ликвидност на CS, ако е необходимо", се казваше в съвместно изявление на двете институции.

В него обаче се добавяше, че засега тази стъпка не е необходима: „Credit Suisse отговаря на капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на системно важните банки", подчертаха надзорните органи. Кризата на по-малките банки в САЩ не представлява пряк риск от разпространение за швейцарския финансов пазар.

Изявленията на един от основните саудитски акционери предизвикаха хаос в Credit Suisse в сряда. Последният бе изключил възможността да увеличи дела си в Credit Suisse по регулаторни причини. Цената на акциите на банката се срина с 31% до най-ниската стойност за всички времена от 1,55 франка.


В късния следобед книжата се възстановиха донякъде и затвориха с минус от около 24%. Разпродажбата засегна цялата европейска банкова индустрия.

Швейцарските надзорни органи заявиха: „Пазарната стойност на акциите и стойността на дълговите инструменти на Credit Suisse бяха особено засегнати от реакциите на пазара през последните дни. Finma е в много тесен контакт с банката и разполага с цялата информация, която е от значение за целите на надзора“. 

Finma и SNB следели много внимателно развитието на ситуацията и също така поддържали контакт с швейцарското министерство на финансите „с цел запазване на стабилността на швейцарската финансова система", добави органът.

Висшето ръководство успокоява клиентите на банката

По-рано стана известно, че изпитващата криза Credit Suisse е поискала комуникационна подкрепа от надзорните органи. Успокоителните изявления на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер и председателя на Управителния съвет Аксел Леман преди това не бяха постигнали никакъв ефект, предава Financial Times.

Кьорнер бе уверил: "Нашата капиталова и ликвидна база е много, много силна". Леман добави, че държавната помощ за Credit Suisse "не е проблем".

Ръководителят на Credit Suisse Switzerland Андре Хелфенщайн също се опита да успокои клиентите на банката в сряда с оглед на срива на цената на акциите. Credit Suisse все още е „много добре капитализирана банка", подчерта той в интервю за Blick TV. 

Разбира се, банката не била доволна от мястото, на което се намира цената на акциите, продължи той. Но това нямало нищо общо със сигурността на депозитите на клиентите. Спадът в цената на акциите се дължал по думите му на факта, че банковите акции са под натиск заради проблемите на регионалните банки в САЩ.

Швейцарският бизнес на Crédit Suisse, който той оглавява, бил добре позициониран и работи добре, каза Хелфенщайн. Сега банката искала да бъде близо до клиентите, а също така да продължи последователно преструктурирането. След две години Crédit Suisse ще бъде различна банка от сегашната, ще бъде по-стабилна и ще се концентрира върху Швейцария и върху бизнеса с управление на активи, поясни Хелфенщайн

Въпреки това голямата банка е изправена пред милиардна загуба заради преструктурирането и „предизвикателната финансова 2022 г.", заяви мениджърът. „Около нас е по-неспокойно“, призна той. 

Анализаторът Том Дженкинс от Jefferies подчерта в експресна бележка, че капитализацията на Credit Suisse е стабилна. Последното ѝ съотношение на капиталова адекватност е 14,1% - доста над референтната стойност на швейцарския финансов регулатор.

„Това са чудесни цифри", каза Дженкинс, които нагледно показвали, че банката е в добра форма. Проблемът, според него, е, че успокоителните думи на висшето ръководство напоследък са се сблъскали с „глухи уши".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
baba_meca
преди 1 година
До: JorkataСтабилна е много - като КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
50 млрд от банката дето отчете загуба от 140 млрд, няма проблеми нале са едно цифрички на компютъра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Айде бе, кой е кредитора от последна инстанция в еврозоната да го чуем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
До: Jorkata еми стабилни са, даже много. нищо, че ги е страх да покажат отчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
Jorkata
преди 1 година
Как така??? Нали няма и преди седмица швейцарската ЦБ обяви, че са стабилни и отговарят на всички капиталови изисквания??? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още