IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарските регулатори бързат да успокоят страховете около Credit Suisse*

В съвместно изявление швейцарският финансов регулатор FINMA и централната банка на страната казват, че банката отговаря на изискванията за капитал и ликвидност

21:26 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарските регулатори заявиха, че Credit Suisse може да получи достъп до ликвидност от централната банка при необходимост в опит да успокоят страховете около кредитора.

В съвместно изявление швейцарският финансов регулатор FINMA и централната банка на страната заявиха, че Credit Suisse "отговаря на изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки", предава Ройтерс.

Правителства и поне една банка са оказвали натиск върху Швейцария да действа, казват запознати източници на информационната агенция.

Няма индикации за пряк риск от разпространяване на проблема сред швейцарските институции поради сътресенията на банковия пазар в САЩ, посочват FINMA и Швейцарската национална банка в изявлението си, като намекват за вълнението, предизвикано от колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Изявлението дойде, след като акциите на Credit Suisse рязко поевтиняха в сряда, което доведе до спад от 7% в европейския банков индекс. Петгодишните суапове за кредитно неизпълнение (CDS) за Credit Suisse удариха нов рекорд и съживиха страховете от по-широка заплаха за финансовата система.

Източници на Ройтерс от надзорните органи посочват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) се е свързала с банките, за да ги разпита относно експозициите им към Credit Suisse.

По-рано Bloomberg писа, че швейцарските власти и Credit Suisse Group AG обсъждат начини за стабилизиране на банката.

Кредиторът е под натиск, след като коментарите на най-големия ѝ акционер в сряда, че няма да ѝ осигури допълнително финансиране, предизвикаха силен спад на цената на акциите, припомня агенцията.

Ръководителите на банката и правителствени служители са обсъждали варианти - от публично изявление за подкрепа до потенциален предпазен механизъм за ликвидност, съобщават източниците на медията.

Също така сред предложените идеи са отделяне на швейцарското звено и дългосрочно оркестрирано обвързване с по-големия швейцарски конкурент UBS Group AG, допълват източниците на Bloomberg.

Говорители на Credit Suisse, UBS и Швейцарската национална банка са отказали коментар пред медията. Министерството на финансите на страната не е отговорило на исканията за коментар.

Акциите на Credit Suisse поевтиняха с 24% на финала на борсовата сесия, като през деня отчетоха и спад от 31%, а някои от облигациите на банката паднаха до нива, които сигнализират за финансово затруднение, тъй като Саудитската национална банка изключи възможността да увеличи дела си в кредитора поради регулаторни ограничения.

Това повлече акциите и на другите водещи европейски банки, защото инвеститорите се отдръпват от сектора на фона и на сътресенията със Silicon Valley Bank в САЩ.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер коментира, че финансовото състояние на банката е стабилно. Според него банката може да се справи с изходящи потоци за повече от месец в период на стрес, защото поддържа подходящо ликвидно покритие.

Председателят на борда на банката Аксел Леман каза на конференция в сряда, че правителствена помощ „не е на дневен ред“ и усилията на фирмата да се върне към рентабилност не са сравними със сериозните проблеми с ликвидността, които засягат по-малките кредитори в САЩ.

Изпълнителният директор на UBS Ралф Хамерс отказа да отговори на всякакви „хипотетични“ въпроси относно Credit Suisse и каза само, че е „фокусиран върху нашата собствена стратегия“.

Вторият по големина кредитор в Швейцария, който е основан още през 1856 г., през последните години беше засегнат от различни скандали, промени в ръководството и правни проблеми. Загубата на компанията от 7,3 млрд. франка (7,9 млрд. долара) миналата година заличи печалбите от предходното десетилетие. Поредна стратегия на банката не успява да спечели инвеститори и да спре бягството на клиенти.

През последните три месеца на миналата година клиенти на банката са изтеглили активи за над 100 млрд. долара заради опасенията за финансовото състояние на компанията. Изтичането на активи продължава дори след като банката убеди акционерите за увеличаване на капитала с 4 млрд. франка.

Разходите за финансиране на Credit Suisse станаха толкова високи, че банката или трябва да набере повече капитал, или да стигне до разпад на отделните бизнес линии, казва анализаторът на Morningstar Йохан Шолц в бележка.

Швейцарското звено, което отпуска заеми на националните корпорации и управлява парите на богати хора, е относителен бастион на стабилност. Това е единственото от четирите подразделения на Credit Suisse, което е печелившо през последните три години и генерира 1,5 млрд. франка приходи преди облагане с данъци през 2022 г.

Междувременно банките, които търгуват с Credit Suisse, са предприели мерки за защита на финансите си, съобщава Bloomberg. Те са засилили търсенето на CDS, които да ги компенсират, ако кризата с швейцарския кредитор се задълбочи. Поне една банка - BNP Paribas SA, е отишла още по-далеч и е информирала клиентите си, че повече няма да приема искания за поемане на техни договори за деривати, когато Credit Suisse е контрагент, според запознати източници.

Това разкрива нарастващата загриженост относно разпространение на кризата и степента, до която глобалните банки ще се предпазят от всякакви потенциални последици. Все пак засега има малко признаци за широко разпространяване на проблемите.

* Обновено с позицията на FINMA и централната банка на Швейцария

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още