IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse излезе на червено за втора поредна година

Силен удар върху банката са нанесли тегленията на средства през последното тримесечие

10:15 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse отчете в четвъртък най-лошата си годишна загуба от глобалната финансова криза през 2008 г. насам, засегната силно от изтеглянето на средства от клиентите. Банката предупреди, че през тази година ще има още „значителна“ загуба, съобщава Ройтерс.

Разтърсвана от скандали, швейцарската банка отчете остро ускорение на изтеглените средства през четвъртото тримесечие с изходящи потоци от над 110 млрд. франка (120 млрд. долара), макар че допълни, че ситуацията се подобрява.

Подразделенията за управление на благосъстоянието и за инвестиционно банкиране вероятно също ще излязат на загуба през първото тримесечие на 2023 г., прогнозира банката.

Втората по големина швейцарска банка отбеляза нетна загуба за четвъртото тримесечие от 1,39 млрд. франка, в съответствие с очакванията.

За сравнение, година по-рано банката отчете загуба от 2 млрд. франка. С това общата нетна загуба на Credit Suisse за 2022 г. достига 7,29 млрд. франка, с което излиза за втора поредна година на червено.

Във водещото си подразделение за управление на благосъстоянието Credit Suisse съобщи за изходящи потоци от 92,7 млрд. франка, което е много над очакванията на анализаторите за 61,9 млрд. франка. Така общата стойност на активите под управление на отдела възлиза на 540,5 млрд. франка.

Изтичането на средства миналата година накара банката да наруши някои изисквания за ликвидност.

Кредиторът обаче приключи с набиране на капитал в размер на 4 млрд. франка през декември и каза, че нивата на ликвидност са увеличени. Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви миналия месец, че Credit Suisse “вижда парите да се връщат обратно в различни части на компанията“.

„Имаме ясен план да създадем нова Credit Suisse и смятаме да продължим да изпълняваме тригодишната си стратегическа трансформация, като променим нашето портфолио, преразпределим капитал, оразмерим правилно базата ни разходи и надградим водещите ни франчайзи“, каза Кьорнер в изявление от четвъртък.

Банката е постигнала напредък и по плановете си да отдели подразделението си за инвестиционно банкиране, обвявайки, че е купила консултантската бутикова компания на бившия член на борда Михаел Клайн за 175 млн. долара. Тя не предостави детайли за други инвеститори, които може да подкрепят подразделението.

Базираната в Цюрих банка каза, че търси 500 млн. долара от инвеститори за инвестиционното подразделение, а през октомври Кьорнер посочи, че банката вече има ангажимент за 500 млн. долара от инвеститори, без да ги назовава.

Коефициентът на капитал CET1 на банката се е повишил до 14,1% в края на декември от 12,6% в края на септември. Анализаторите очакваха увеличение до 13,8%.

Сред серията скандали през последните години Credit Suisse бе особено силно ударена от загубата за 5,5 млрд. долара на американската си инвестиционна компания Archegos и замразяването на средства за финансиране на веригата за доставки на стойност 10 млрд. долара, свързани с изпадналата в несъстоятелност британска финансова компания Greensill.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи рейтинга на банката до само едно ниво над неинвестиционния клас (junk) през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още