IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse успешно приключи увеличението на капитала си

Швейцарската банка събра 4 млрд. франка на два етапа

10:08 | 09.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse приключи двуетапното си увеличение на капитала си с 4 млрд. франка, давайки на главния изпълнителен директор Улрих Кьорнер средствата, нужни да се започне цялостно преструктуриране на затруднения кредитор, съобщава Bloomberg.

Инвеститорите са се съгласили да закупят 98,2% от акциите в продажба в оферта за права с цел набиране на 2,24 млрд. франка, заяви Credit Suisse в съобщение късно в четвъртък. Останалата част от акциите ще бъдат продадени на пазара на или над офертната цена от 2,52 франка на акция.

Емитирането на правата бе втората част от увеличението на капитала на банката. Базираната в Цюрих компания вече събра 1,76 млрд. франка чрез частно пласиране миналия месец на инвеститори, включително Saudi National Bank, която ще стане най-големият акционер с дял от малко под 10%.

Credit Suisse засилва финансите си, за да успокои притесненията на инвеститорите след загуби за милиарди през последните две години, скорошни откази на клиенти и отлив на активи. Средствата ще помогнат да се плати излизането от големи части от инвестиционното банкиране и съкращаването на 9000 работни места. Разтърсена от години на скандали и погрешни стъпки, Credit Suisse предупреди, че ще има пето поредно тримесечие на загуба.

Успешната оферта на права показва краят на бурните времена за акциите на затруднената швейцарска банка през последните седмици, когато в един момент от 13-дневната серия от загуби изпрати акциите близо до цената на това, което би било силно намалена оферта. Коментарите на председателя Аксел Леман на 2 декември, че банката е спряла огромните изходящи потоци, осигуриха известно облекчение.

„Успешното приключване на увеличението на капитала е ключов крайъгълен камък за новата Credit Suisse”, каза Кьорнер в изявлението. „То ще ни позволи да подкрепим допълнително стратегическите ни приоритети от позицията на капиталова сила и да създадем по-простичка, по-стабилна и по-фокусиране банка, изградена върху нуждите на клиентите“.

Акциите на Credit Suisse поскъпнаха с 3,2% в Цюрих в четвъртък. Търговията с новите акции ще започне в петък на швейцарската фондова борса.

Миналата седмица акциите поевтиняха до рекордно дъно от около 2,67 франка, малко над цената за записване на правата от 2,52 франка, която Credit Suisse предложи на съществуващите инвеститори. Банката зададе цена с отстъпка от около 32% от стойността на акциите след представянето на стратегията през октомври.

Банката заяви, че предлагането на правата ще укрепи коефициента ѝ CET1 – ключова метрика за финансова сила, с около 140 базисни пункта. Освен това тя каза, че показателите за икономиите на разходите, които вече е започнала, представляват около 80% от планираното намаляване с 1,2 млрд. франка на разходната база за 2023 г.

Емитирането на правата бе изцяло поето от около 20 банки, водени от Deutsche Bank, Morgan Stanley, RBC Capital Markets и Societe Generale.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 09.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още