IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse е спряла изтичането на клиентски средства

Несигурността за състоянието на банката доведе до отлив на средства, но ситуацията може да се е стабилизирала 

13:42 | 02.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Аксел Леман. Снимка: Bloomberg LP
Аксел Леман. Снимка: Bloomberg LP

Изпадналата в затруднена ситуация швейцарска банка Credit Suisse е спряла изтичането на средства на клиенти. Изходящите потоци на практика са спрели, заяви председателят на Управителния съвет Аксел Леман пред Bloomberg в петък. Той заяви, че клиентите са му обещали приток на средства. „Отчасти вече виждаме това".

Банката ще продължи да се свързва с клиентите, каза той. „Може да отнеме малко време. Ще се върнем. И ще се върнем към нормалния живот", продължава Леман.

От началото на октомври до средата на ноември несигурността за състоянието на швейцарската институция генерира нетни изходящи потоци в размер на 84 млрд. швейцарски франка, или 6% от общия портфейл.

Леман заяви, че Credit Suisse е увеличила усилията си за икономии. Той потвърждава материал на Ройтерс от предишния ден. „Когато общуваме с вас, ще видите, че сме напът и засилваме изпълнението. Опитваме се да увеличим темпото“. Като междинна цел банката си беше поставила свиване на разходите с 1,2 млрд. франка до края на 2023 г. „До края на следващата година със сигурност ще спестим повече от 1,2 млрд. франка“. 

Запитан дали Credit Suisse ще съкрати повече от планираните 9 хил. работни места, Леман отговори: „Ще се справим. И ако се наложи или искаме да променим плана и да направим повече, ще съобщим за това своевременно“. 

Едва преди няколко седмици банката обяви, че очаква да отбележи загуба преди данъци до 1,5 млрд. швeйцарски франка (1,58 млрд. долара) през четвъртото тримесечие. „В изявлението за перспективите от 27 октомври 2022 г. банката подчерта, че предизвикателната икономическа и пазарна среда е оказала неблагоприятно въздействие върху активността на клиентите в подразделенията ѝ“, заяви втората по големина швейцарска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още