IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Credit Suisse поскъпват с 20% след обявяването на заемa*

Финансовата институция взе кредит от централната банка и обяви обратно изкупуване на дълг 

12:25 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg
Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Акциите на изпадналата в затруднения водеща швейцарска банка Credit Suisse поскъпнаха силно в първите часове на търговия в четвъртък, след като банката съобщи, че е получила спасителна помощ от Швейцарската централна банка. Облигациите на кредитора също поскъпнаха, но те имат да наваксват, след като доверието на инвеститорите в банката се срина тази седмица.

Фючърсите върху американските акции се колебаеха, докато европейските индекси се повишават. Предстои важно съобщение в 14:15 ч. българско време, когато Европейската централна банка ще публикува решението си за лихвените проценти. Увеличението с половин процентен пункт беше почти сигурно, докато банковата буря не удари Европа. Сега някои анализатори призовават за малко увеличение или за никакво увеличение.

Изпадналият в затруднение кредитор Credit Suisse обяви късно в сряда, че ще се възползва от опцията си да вземе заем от Швейцарската централна банка по линия на покрит заем и краткосрочно ликвидно улеснение.

По-рано централната банка и Швейцарският орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) заявиха в изявление, че Credit Suisse „отговаря на капиталовите и ликвидните изисквания, наложени на системно важните банки".

Банката също така предложи да изкупи обратно дълг на стойност около 3 млрд. швейцарски франка, свързан с 10 деноминирани в щатски долари първостепенни облигации и четири деноминирани в евро първостепенни облигации.

„Тези мерки демонстрират решителни действия за укрепване на Credit Suisse, тъй като продължаваме стратегическата си трансформация, за да осигурим стойност за нашите клиенти и други заинтересовани страни", заяви главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер в съобщението от сряда.

„Благодарим на [Швейцарската национална банка] и на FINMA в хода на изпълнението на нашата стратегическа трансформация. Аз и моят екип сме решени да продължим бързо напред, за да постигнем една по-опростена и по-фокусирана банка, изградена около нуждите на клиентите“. 

Акциите на Credit Suisse започнаха да поевтиняват в началото на седмицата, заедно с тези на много други европейски банки, поради опасения от разпространение на проблемите в светлината на срива на Silicon Valley Bank.

Загубите на швейцарската банка се задълбочиха във вторник, след като тя обяви в забавения си годишен доклад, че са открити „съществени слабости" във финансовото ѝ отчитане през 2021 и 2022 г., въпреки че според нея това не е повлияло на точността на финансовите отчети на банката.

В сряда акциите на Credit Suisse се сринаха до ново историческо дъно за втори пореден ден, след като Saudi National Bank - основен инвеститор - заяви, че няма да внася повече парични средства поради регулаторни ограничения.

Saudi National Bank придоби дял от 9,9% в Credit Suisse като част от набирането на капитал на стойност 4,2 млрд. долара за финансиране на мащабна стратегическа реформа, целяща подобряване на резултатите от инвестиционното банкиране и преодоляване на множество пропуски в областта на риска и спазването на правилата.

*Информацията е актуална към 12 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още