IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JP Morgan: UBS може да погълне Credit Suisse

През октомври анализаторите на щатската банка оцениха швейцарския кредитор на 15 млрд. долара

13:49 | 16.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-голямата американска банка JP Morgan не смята капитализацията на Credit Suisse (CS) за сериозен проблем. Много по-сериозни са продължаващите проблеми с доверието на инвеститорите, дължащи се на съмнителната стратегия за инвестиционно банкиране на CS. Това предизвиква продължаваща ерозия на марката, твърдят анализатори на щатския кредитор, цитирани от Bloomberg. 

Американската банка също така изказва хипотеза, че в Швейцария може да се стигне до сливане на двете най-големи банки. „Според нас сценарият за оздравяване е много малко вероятен, а интервенцията е по-вероятна. А вариантът за поглъщане, особено от страна на UBS, е по-вероятният сценарий", пишат анализаторите на JP Morgan. От двете швейцарски банки отказват коментар по темата. 

През миналия месец водещият анализатор на JP Morgan предупреди, че брандът на Credit Suisse се влошава по-бързо от очакваното, а оттогава акциите на компанията се сринаха с 25%. През октомври той актуализира рейтинга на акциите до „неутрален“ от „подценен“, като заяви, че кредиторът има минимална стойност от 15 млрд. долара. Настоящата пазарна капитализация е малко под 9 млрд. долара.

Въпреки това анализаторите на Bank of America Corp. - една от двете фирми, които препоръчват покупка на акциите на Credit Suisse, заявиха, че според тях подкрепата от страна на Швейцарската централна банка е ясно послание, че тя ще продължи да действа в сегашния си вид. Наред с други мнения, анализаторите на KBW заявиха, че разпадането е най-вероятното решение, с по-нататъшни продажби на активи за „опростяване на банката".

В меморандум до служителите в началото на деня в четвъртък главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер заяви, че банката ще продължи да се фокусира върху трансформацията на кредитора. Акциите поскъпнаха на моменти в четвъртък с цели 40%, след като кредиторът се обърна към Швейцарската централна банка за кредит от 50 млрд. франка. В сряда главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс отказа да отговори на „хипотетични" въпроси за Credit Suisse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още