IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите вещаят край на лихвените повишения заради банковия сектор

Настоящото ценообразуване показва, че Фед вероятно ще увеличи ставките още максимум два пъти

16:34 | 15.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международните облигационни пазари обявиха, че кампанията на най-резките затягания на паричната политика от поколение достига своя край.

В рамките на дни трейдърите излязоха от залози за бъдещи лихвени повишения, като настоящото ценообразуване показва, че Федералният резерв вероятно ще увеличи ставките още максимум два пъти. Сходна е картината и във Великобритания, където инвеститорите очакват затягане от 50 базисни пункта в рамките на следващите четири срещи, половината от което вече бе прибавено миналата седмица.

Централната банка на Австралия междувременно вече приключи с повишенията, показва ценообразуването, след като трейдърите се отказаха от залозите за още две покачвания. Дори в Европа, която започна цикъла си на парично затягане значително по-късно, трейдърите изтриха около 80 базисни пункта от залозите си за пределната ставка, до която цикълът на повишения ще стигне, а ново увеличение от половин процентен пункт в четвъртък – смятано за сигурно миналата седмица – вече не е гарантирано.

Мнозина стратези последваха този пример, твърдейки, че крахът на Silicon Valley Bank е изпратил такива земетръсни вълни към финансовите пазари, че ще принуди Фед да смекчи подхода си. От Goldman Sachs Group сега очакват Фед да запази лихвите без промяна по време на следващото си заседание на 21-22 март, а от Nomura Securities отиват още по-далеч, като прогнозират намаляване на лихвите и спиране на продажбите на облигации.

„Вярваме, че Фед е близо до своя връх“, коментира Сейран Наиб, стратег на Skandinaviska Enskilda Banken AB. „Когато кредитните условия и спредовете се затегнат, пазарът върши работата на Фед, намалявайки нуждата от още лихвени повишения“, посочи още той.

За Ейми Кси Патрик, ръководителка на звеното за приходни стратегии на Pendal Group Ltd. в Сидни, фактът, че доходността по двугодишните облигации падна под лихвите по заемите, е знак, че цикълът на увеличения ще приключи.

Първият банков фалит в САЩ от 2008 г. насам разпали притесненията, че усилията на властите да се справят с инфлацията – начело с увеличението на лихвените проценти от Фед с 4,5 пр. п. в рамките на година – ще тласне икономиката към рецесия.

Доходността по американските държавни ценни книжа във вторник се покачи, компенсирайки част от пониженията от предходната сесия. В понеделник доходността по 2-годишните облигации намаля с повече от половин процентен пункт в рамките на най-голямото си движение от 80-те насам.

Според пазарите горната граница на американската централна банка ще е 5,15% до май, преди да се свие до 4,65% до кроя на годината, показват суапове, свързани с датите на срещите за паричната политика. Централните банки се очаква да смекчат подхода. Графика: Bloomberg LP Централните банки се очаква да смекчат подхода. Графика: Bloomberg LP

Инвеститорите обаче рискуват нови проблеми, ако отново се върнат към залозите за бърз обрат на политиката на централните банки, предупреждават от PGIM Fixed Income. Кризата със SVB може да се окаже като миналогодишните събития с британската пенсионна реформа – които накараха британската централна банка да се намеси, но не спряха британските власти от това да увеличат лихвите, коментира Джоната Бътлър от PGIM Fixed Income, която управлява 770 млрд. долара активи.

„Пазарите вярват, че централните банки ще се обърнат преди рецесия, докато моят възглед е, че централните банки ще затягат (паричната политика, бел. ред.), докато нямат контрол върху инфлацията“, каза той. „Централните банки ще са по-ястребово настроени, отколкото вярват пазарите“, коментира Бътлър, имайки предвид по-строгите възгледи за паричната политика на регулаторите.

Европейската централна банка (ЕЦБ) в момента е водещият ястреб сред международните регулатори според трейдърите на суапове, които очакват увеличаване на лихвите с над 110 базисни пункта до октомври.

Но и тук пътят не е съвсем ясен. Плановете на ЕЦБ за повече големи лихвени повишения се очаква да срещнат силна опозиция тази седмица след краха на SVB, посочват официални лица, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Според мен има 2 варианта. 1. Поддържат близли до сега нива от около 5% от ЕЦБ за много време и ще имаме дълга рецесия на по-късен етап или 2. Да вдигнат лихвите до 6 -6,5% за кратък период от време (примерно до 12м), където ще имаме кратка рецесия и лавина от фалити на кухи бизнеси. След това печатарката започна на ново и до 5г. ще увеличат баланса с поне 50% надявайки нив балон за следващото десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Ако Централните банкери се уплашат днес ,това означава повече болка утре ,ако спрат днес ,утре лихвите ще са още -по високи а болката още по-голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 1 година
Докато трейдърите не спрат да вещаят какво ще правят Централните банки и да играят и залагат срещу тях лихвите няма да се свалят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още