IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са работещите решения за доставка на липсващи лекарства?

Към момента в България недостигът на лекарства е преодолян, каза Боряна Маринкова

17:17 | 17.05.23 г.

В момента в България недостигът на лекарства е преодолян. Недостиг на медикаменти не се отчита, единствено се наблюдава при един продукт за лечение на диабет. Това коментира Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

В този смисъл е важно да се насърчават възможностите за паралелната дистрибуция*, за да е възможно движение на лекарства от държави с излишък към държави с недостиг, посочи тя.

„Апелът е за нормативни промени, позволяващи бързи вътреобщностни доставки. От друга страна, това може да намали сериозно административната тежест, тъй като към момента тя е доста непосилна и едно лекарство, за да стигне до пазара, понякога може да отнеме месеци”, заяви Маринкова.

По думите й паралелната дистрибуция на лекарствени продукти е част от решението на проблема с недостига. Паралелният внос на лекарства спестява разходи за здравните системи и за пациентите и достъпът до медикаменти е по-добър.

Коментирайки недостига при някои видове лекарства тази зима, който сега вече е преодолян, Маринкова отбеляза, че подобно свръхпотребление на антибиотици в България като в момента не е имало от години.

Според най-нови данни темпът на употреба на антибиотици в България през последните години е станал критичен. „Когато се появи свръхтърсене, свръхпотребление и свръхпредписване, няма система в лекарствоснабдяването, която да може да реагира на тези неочаквани пикове”, подчерта Маринкова и допълни, че по-важното е какви са клиничните рискове от това.

Що се отнася до недостига на един продукт за лечение на диабет на нашия пазар, събеседникът посочи, че препоръката е медицинските специалисти да адаптират терапията на пациентите си, за да продължи тя да е ефективна.

„Конкретното лекарство, предписвано на диабетици, от година и повече в България е в постоянен недостиг основно поради свръхпотребление. Причина за това е, че хора, които го използват за намаляване на теглото, си го самоназначават и го използват извън всякаква лекарска препоръка“, посочи Маринкова.

„Лекарството е включено в списъка на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата, бел. ред.) с лекарства в недостиг и беше изпратено уведомление, че през май и юни ще има нарушение в доставките и следваща доставка се очаква през месец август”, каза събеседникът.

* Паралелната дистрибуция на лекарства в европейската общност е регламентирана в европейското законодателство. Нормативна рамка урежда процеса, в който на единния пазар търговци на едро могат да купуват лекарствени продукти във всяка страна от Европейското икономическо пространство (EИП). При спазване на строги регулации те могат да ги доставят до други пазари от общността, да ги преопаковат, за да отговарят на националното законодателство, и да ги продават на търговци на дребно и болнични заведения, конкурирайки се с идентичен продукт, продаван от първовносителя на продукта.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още