IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Цицелков: Проблемите на песото говорят за сериозно обедняване в Аржентина

Аржентина стигна до това състояние заради дългогодишна лоша политика на зависимост единствено към експортни стоки, коментира анализаторът

11:45 | 27.05.23 г.

От началото на тази година аржентинското песо загуби една четвърт от стойността си към долара, а това говори за сериозно обедняване. Това коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Аржентина стигна до това състояние заради дългогодишна лоша политика на зависимост единствено към експортни стоки като соя и царевица, коментира той. Безпрецедентната суша няма да позволи на страната да изпълни задълженията си към изплащане на дългове към Международния валутен фонд, смята гостът.

В момента Аржентина се нуждае от всяка помощ, която може да бъде налична. Страните от BRICS могат да бъдат спасението ѝ, смята Цицелков. Тази група има алтернатива на Световната банка, но тя разполага само с 12 мрлд. долара наличен капитал, което е крайно недостатъчно за спасяването на една държава. От друга страна, страните членки на BRICS разполагат с трилиони долари капитал и с много ликвидност, която да подпомогне Аржентина, но това ще се случи при изгодни условия за тези нови кредитори, категоричен е той.

Чилийският модел, който е свързан с намалени социални плащания и с по-строга фискална политика, би сработил добре в Аржентина.

Предложението песото да бъде заменено с американският долар е по скоро заявка пред партньорите на Аржентина. Събеседникът посочва, че замяната на валутите, чисто технически, няма как да се случи, защото американските регулатори няма да се съгласят на такава авантюра с държава, която има такъв висок процент на инфлация.

Масовото изсичане на горите и липсата на диверсификация изиграва лоша шега на Аржентина, коментира още той. Въпреки огромната инфлация единствените неща, които вървят нагоре в момента, са водоснабдяването, газификация и електричество за бита и бизнеса. Всичко традиционно като агрокултура, животновъдство и дърводобив отбелязва спад от 12%, посочва още гостът. Прогнозите показват, че заради сушата в момента, Аржентина ще има икономически растеж от 0,2%.

Целия разговор може да гледате на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 27.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още