IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да се увеличи делът на чуждите студенти у нас от 7 на 40%?

Как да се промени екосистемата на висшето образование и науката да влезе в икономиката, коментира доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ

20:38 | 08.06.23 г.

България трябва да се опита да привлича поне толкова студенти от чужбина у нас, колкото наши гимназисти отиват да учат навън, заяви в предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски”.

По думите му към момента делът на чуждестранните студенти у нас е само 7%, като голяма част от тях са от Европейския съюз. "Интернационализацията на висшето образование в България е много важна крачка за повишаване на качеството на обучението", посочи доц. Георгиев.

Той подчерта, че има огромен потенциал да се постави като стратегически приоритет промяната в образованието на младите хора.

„Надявам се, че във всички спешни мерки, които трябва да бъдат предприети от новото правителство, някой ще обърне внимание на висшето образование. Защото колкото по-рано започне същинската му трансформация и интернационализация, толкова по-силни ще са ефектите за всички сектори на икономиката”, подчерта доц. Георгиев.

По думите му трябва да направим едно от двете неща – или казваме, че не искаме да се интернационализираме и почваме да затваряме или да сливаме университети, или си поставяме за цел да привлечем студенти от един пазар, който е хиляда пъти по-голям от националния – от целия останал свят.

„Според мен второто е по-правилното, защото има редица държави, които имат дял на чуждестранните студенти от 30-40%. Потенциалът за нашата държава за чуждестранни студенти е пет-шест пъти по-голям от настоящия”, убеден е деканът на Стопанския факултет към СУ “Св. Климент Охридски.

Доц. Георгиев настоява да се обърне внимание не само на нормативната база в сферата на образованието, но и на инфраструктурната. „В университетите бяха инвестирани средства в центрове за компетентност, за върхови постижения, но това е капка в морето в цялостната инфраструктура, с която разполага висшето образование. Сградата на Стопанския факултет, например, е бивше общежитие на 68 години. Тоест тя няма как да бъде модерна сграда, отговаряща на стандартите, ако не бъдат направени доста сериозни инвестиции в тази посока, посочи деканът на Стопанския факултет. 

Според него е много важно в университетите да влязат повече международни студенти, които идват с опита си, а магистрите имат знания от обучението си като бакалаври.

 „Ние се опитваме вече доста години да привличаме магистри от чужбина – както от традиционни, така и от нови пазари, да записват програми в България. Самият процес, по който един чуждестранен студент, особено извън Европейския съюз, кандидатства, трябва да му се признае диплома за бакалавър и така нататък, е толкова тежък и толкова некоординиран, че всъщност това се оказва занимание, което само най-мотивираните кандидати успяват да преминат", посочи доц. Георгиев и даде пример: "Един студент от Индия записва магистратура при нас и този процес отнема с всички стъпки 16 месеца, докато за да запише магистратура във Великобритания, му отнема три седмици.”

Деканът на Стопанския факултет посочи още, че за последните десет години системата на висшето образование като цяло е доста по-напред в отношенията и партньорството с бизнеса. „Нашият факултет има близо 200 споразумения с компании и институции, като се създават цели програми съвместно с работодателите. Все повече трябва да се мисли и да се работи в посока на бизнес към науката“, категоричен е Атанас Георгиев.

Какви са критериите, които покри Стопанският факултет към СУ “Св. Климент Охридски”, за да получи акредитация от АМБА, една от трите големи акредитационни агенции в света за бизнес училища? Какви са ползите за студентите от тази акредитация може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още