IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високи възнаграждения получават висшистите в България по компютърни науки

Увеличили са се студентите в специалност "Педагогика", намалели са в "Икономика", отчита Рейтинговата система на висшите училища в България

12:37 | 14.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Завършилите висше образование в България намират все по-добра реализация на трудовия пазар, безработицата сред тях намалява, a средният осигурителен доход на висшистите нараства. Това са част от изводите, направени на базата на най-новото, 12-то издание на Рейтинговата система на висшите училища в България, което беше представено днес в Министерството на образованието и науката (МОН).

„Поне две са положителните тенденции във висшето образование за 2022 година - по-добра реализация на завършилите и увеличен брой на научните публикации, включително на международно разпознаваемите“, отбеляза министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов при представянето на новото издание на Националната рейтингова система на 52 висши училища в България за 2022 г.

Министърът посочи, че независимо от негативните икономически ефекти, свързани с COVID пандемията и войната в Украйна, делът на регистрираните безработни сред българските граждани, завършили през последните 5 години висше образование в страната, спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година. Това е най-ниската регистрирана безработица сред завършилите, откакто съществуват данни за този индикатор в Рейтинговата система, която за първи път беше публикувана през 2011 година, отбеляза проф. Пенов, цитиран от пресслужбата на просветното министерство.

Проф. Пенов отбеляза, че рейтинговата система е от значение и за факултетите, за да могат да изготвят своите планове за акредитация. Той отбеляза, че намалява броят на зрелостниците, които избират да учат в чужбина, а се увеличава делът на чуждестранните студенти в България.

Почти всички студенти, които завършат медицински специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред дипломиралите се по професионални направления „Медицина“, „Фармация“ и „Стоматология“ е около и под 1%. Толкова е делът на безработните и сред завършилите „Военно дело“ и „Математика“. Най-висок е той в направление „Социални дейности“ - 3,7%.

Средният осигурителен доход на завършилите също нараства, достигайки до 1647 лева през 2022 г. при 1520 лева през миналата година и едва 867 лева през 2014 година. 

Най-високи са възнагражденията на висшистите с диплома по „Информатика и компютърни науки“ - 3456 лв. осигурителен доход. Следват завършилите „Математика“(2771 лв.), „Комуникационна и компютърна техника“ (2731 лв.),  „Медицина“ (2711 лв.), „Обществено здраве“ (2703 лв.). На ниво конкретно висше училище най-високи облагаеми доходи получават завършилите „Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет (5592 лв.), следвани от завършилите „Администрация и управление“ в Американския университет (4568 лв.) и „Информатика и компютърни науки“ в Нов български университет (4333 лв.).

В сравнение с миналата година най-голямо увеличение на броя на действащите студенти се отчита в направленията „Педагогика“ (709) и „Педагогика на обучението по …“ (366). Най-голямо намаление има в направление „Икономика“ (1098). Въпреки това то продължава да е най-масовото в България с 28 223 действащи студенти. Следват го „Педагогика“ със 17 083 обучаващи се и „Медицина“ с 13 271.

В стандартизираните класации на Рейтинговата система за 2022 година СУ „Св. Климент Охридски“ се класира на първо място в 21 професионални направления от общо 28, с които участва в класациите. Техническият университет в София се класира на първо място в 6 професионални направления от общо 9, с които участва в класациите. Медицинският университет в София е първи в четири направления от общо 5 в класациите.

„Св. Климент Охридски“ е университетът с най-много действащи студенти - 19 999. Следват го Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ с над 16 хиляди и УНСС с 14 610 студенти. В 13 висши училища в страната броят на обучаваните студенти е под 1000, включително в три от тях броят на  обучаваните студенти е под 100.

Най-висок среден успех от дипломата за завършено средно образование имат студентите в първи курс за учебната 2021-2022 г. в направленията "Медицина" (5,58), "Фармация" (5,56), "Стоматология" (5,53) и "Ветеринарна медицина" (5,40). С най-нисък успех от завършено средно образование са първокурсниците в направлението "Металургия" (4,29). Средният успех от дипломата за завършено средно образование на приетите в първи курс студенти в страната като цяло е 5,01. По конкретни висши училища с най-висок успех от средното образование са приетите първокурсници в направлението "Администрация и управление" на Американския университет (5,78), следвани от тези в "Право" на Софийския университет (5,74) и в "Медицина" на Медицинския университет в София (5,69).

Рейтинговата система сравнява представянето на 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления на основата на десетки показатели, измерващи различни аспекти на учебния процес, научната дейност, учебната среда, предлаганите социално-битови и административни услуги, престижа и регионалната значимост на висшите училища, както и реализацията на завършилите на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още