IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1 млрд. лв. повече са вложени в образованието тази година спрямо 2021 г.

Николай Денков отчете работата си като министър на образованието

14:14 | 01.08.22 г.
<p>
	Николай Денков <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Николай Денков Снимка: БГНЕС

Общо 961 млн. лв. повече е инвестирала държавата в образование и наука през последните седем месеца в сравнение с миналата година. От тях в детските градини, училищата и университетите са влезли 785 млн. лв. над средствата от 2021 г. За наука са отделени 176 млн. лв. допълнително в сравнение с миналата година.

В момента в системата на образованието средствата са близо 4,5% от брутния вътрешен продукт. Тези данни представи Николай Денков при отчета, който направи в края на мандата си като министър на образованието, предава БТА.

Министърът напомни, че в резултат на по-голямото финансиране от 1 април детските ясли и градини са напълно безплатни за родителите. Правителството е спазило и обещанието си средната учителска заплата да е с 25% по-висока от средната заплата за страната. Това беше постигнато с двукратно увеличение на учителските възнаграждения – от 1 април и от 1 септември 2022 г. Денков допълни, че ангажиментът за учителските възнаграждения е бил консенсусен за политическата система.

Повишени бяха също средствата за издръжка и за материалната база в детските градини и училищата. Повече пари бяха отпуснати за храна на децата до IV клас и за стипендиите на учениците. Отделно от това общо 242,6 млн. лв. влизат през тази година в предучилищното и училищното образование чрез 21 национални програми. 

На два пъти по 20 млн. лв или общо 40 млн. лв. допълнителн ополучиха висшите училища за издръжка и за увеличение на заплатите. Двукратно скочиха стипендиите на докторантите - от 500 лв. на 1000 лв. Осигуриха се 20 млн. лв. за възнаграждения в БАН. През 2022 г. с 28,6 млн. лв. бяха подкрепени 14 многогодишни научни програми. Постигна се съгласие минималното астистенско възнаграждение във висшите училища да стане 1500 лв., така че да няма отлив на млади кадри от системата на висшето образование към училищата, отбеляза Денков.

В министерството е завършил прегледът на учебните програми по всички общообразователни предмети от I до X клас. Предстои учители, методици и психолози да преценят какво в кои от тях да променят. Готова е системата за оценка на добавената стойност в училищната система, която използва резултатите от националното външно оценяване и матурите. Сключен е договор за прилагане на новата методика спрямо резултатите от изпитите през 2022 г.

В началото на новата учебна година ще заработи Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място. Облекчена е административната тежест върху учителите чрез въвеждането на Национална електронна информационна система за управление на предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) и на Единна информационна система за изпити и прием. Подготвена е Информационна система за обработка, съхранение и управление на документи в училищата.

Министърът напомни за приетите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които осигуряват деполитизация на образователната система. Първа важна стъпка в нейната реализация е новата процедура за избор на директори на детски градини и училища, по която ще се извършват процедурите през това лято.

Направени изменения в Закона за висшето образование регламентират съвместното обучение на студенти от две и повече висши училища, статута и условията за прием на докторанти, финансирани по проекти, облекчен режим на прием на студенти от историческата диаспора и др., изброи Денков.

МОН публикува две важни концепции - за нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите и за обединяване на висши училища в Република България. За да повиши качеството на висшето образование, министерството предостави съвременен софтуер за откриване на плагиатство на университетите и научните организации за безплатно ползване. Публикувани са за обществено обсъждане и нови минимални национални изисквания за академично израстване.

Приета е от правителството и е изпратена за одобрение от Европейската комисия новата Програма “Образование”. Първите покани за кандидатстване за 221 млн. лв. са в краен етап на подготовка. МОН подготвя документите за кандидатстване и за четири инвестиционни проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост, отчете Николай Денков.

Последна актуализация: 13:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още