IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще прогони ли IT експертите от България вдигането на максималния осигурителен доход?

Държавата трябва да разпознае човешкия ресурс, който е толкова важен, колкото е и финансовият, настоява Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ и БРАИТ

15:30 | 19.09.23 г.

През последните пет-шест години IT специалистите в България са с по-висок стандарт на живот от своите колеги в Германия, но страната ни не може да предложи други условия, извън финансовите, и най-вече, когато става дума за средата, в която живеем. Причината да остават тук е, че все пак имат по-висок стандарт на живот – ако им вдигнем данъците, те губят причината да останат тук. За това предупреди в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Доброслав Димитров, председател на "Българска асоциация на софтуерните компании" (БАСКОМ) и на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" (БРАИТ).

Той е на мнение, че без значителни и бързи подобрения в средата на живот и държавна политика за налагането на България като добро място за живеене страната няма да успее да привлече и нужните на индустрията кадри от чужбина. Димитров е категоричен, че трябва да се разпознае човешкият ресурс, който е толкова важен, колкото е и финансовият.

„Повишаване на максималния осигурителен доход ще увеличи разходите на фирмите в сектора и ще намали привлекателността на България за IT специалисти, а последните предложения на Министерството на финансите за формула, по която нивото да бъде качвано всяка година и да е свързано със средната заплата, ще го превърне във "форма на скрит прогресивен данък“, смята председателят на БАСКОМ и БРАИТ. Той подчерта, че секторът не е против повишаването, ако за това има добра аргументация, но е против автоматизма на повишаването.

„Ние сме голяма част от светлата икономика на България – тези хора плащат данъци на всичко, което изкарват, а в същото време имаме близо милион души, които са на минимална заплата в България. Никой не може да ме убеди, че наистина половината от работещите в България са на минимална заплата – това означава, че има много голяма сива икономика. Ние не сме изсветлили икономиката, но ще натоварим малкото, които да дръзнали да бъдат изцяло на светло. Това е много лош сигнал къде е вниманието на държавата да си реши проблема в неплащането на данъци – тарикатите, които не плащат данъци, не ги закачаме, но балъците, които плащат, ще им вземем още“, коментира Доброслав Димитров.

Председателят на БАСКОМ и БРАИТ е убеден, че прогресивното увеличение на максималния осигурителен доход ще натовари неравностойно малък брой хора и ще намали средната класа, като може да предизвика и сива икономика в сектора заради увеличените разходи за фирмите.

Той смята, че ако икономиката на България нарасне тази година, единствената причина за това ще бъдат IT индустриите. „Няма отрасъл, който да не се срива като приходи след първата половина на годината, с изключение на IT сектора“, подчерта той, като се позова на данни от вътрешно изследване на сектора и посочи, че спадът е основно заради икономическите проблеми в Германия. По думите му софтуерната индустрия също страда, като резултатът е по-слаб ръст от предишни години.

"Нашият бизнес изглежда много симпатичен, с много висока добавена стойност, но той е и много чуплив – това е частта, която държавата не разбира. Когато условията в държавата не са наред, човек си събира семейството и се премества някъде другаде", посочи Димитров и добави, че заплащането вече не е основната причина за напускането на български програмисти, а неща като образование на децата, здравеопазване или лоша инфраструктура.

IT експертът очаква да се увеличат дългосрочни проблеми като недофинансирането на пенсионната система заради липсата на плащащи данъци работници.

Как се осигурява образование на дигиталните поколения? Защо Дъблин привлича технологичните гиганти? Може ли един редови програмист в ерата на изкуствения интелект да стане още по-добър с АI? Може ли изкуственият интелект да спаси пенсионната система и как България може да прави компании еднорози ще разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още