IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank се фокусира върху инвестиции в изкуствен интелект след успешното IPO на Arm

Конгломератът търси сделки в тази област, включително потенциална инвестиция в OpenAI

14:25 | 16.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Централата на SoftBank в Токио, Япония. Снимка: Bloomberg L.P.
Централата на SoftBank в Токио, Япония. Снимка: Bloomberg L.P.

SoftBank Group търси сделки в областта на изкуствения интелект (ИИ), включително потенциална инвестиция в OpenAI, след като стратегията на ръководителя на японския конгломерат Масайоши Сон беше подкрепена от успешното първично публично предлагане (IPO) на звеното Arm, съобщава Ройтерс.

Сон, който е основател и главен изпълнителен директор на SoftBank, иска да инвестира десетки милиарди долари в ИИ, пише Financial Times цитирайки източници, запознати с темата.

SoftBank може също така да търси широко стратегическо партньорство с производителя на ChatGPT.

Групата разглежда и набор от алтернативи на OpenAI, включително предварителен подход за закупуване на Graphcore, базиран в Обединеното кралство производител на чипове с ИИ, добавя FT в публикацията.

За да подчертае фокуса си върху тази технология, SoftBank подкрепи основателите зад вече несъществуващата стартъп компания за автономно шофиране Argo AI да стартират нов бизнес с автономни камиони, нарече Stack A. За момента японската корпорация отказва да разкрие размера на инвестицията след запитване от медията, но Bloomberg News междувременно посочва, че групата ще предостави повече от 1 млрд. долара, цитирайки източник, свързан с Питсбърг, където ще бъде базиран стартъпът.

Още през 2021 г. Сон заяви  по време на конференцията SoftBank World 2021, че Vision Fund, фондът на компанията, е ангажиран с 18 фирми, които разработват машини с изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 16.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още