IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се разшири ли присъствието на жени в корпоративното управление у нас?

Съветът на жените в бизнеса в България отбеляза десетата си годишнина на жените лидери

18:47 | 06.11.23 г.

Европейската директивата, която насърчава участието на жени в бордовете на директорите на големите публични компании, трябва да бъде с разширен обхват при транспонирането й в България, за да обхване всички големи компании, а не само публичните. България е на трето място от 165 държави по представителство на жените на мениджърско средно ниво и имаме досатъчно предпоставки за постигане на още по-съществени резултати. Това каза Лидия Шулева, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Съветът на жените в бизнеса в България отбеляза десетата си годишнина на жените лидери. Събитието постави фокус върху проекти и дейности в подкрепа на равенството между половете, многообразието и приобщаването на различните в бизнеса. 

Сред десетте конкретни предложения, по които Съветът на жените в бизнеса в България, работи в момента, са опрощаването на лихвите за първо жилище на семейства с деца, облекчане на процедурите за разкриване на ясли и детски градини на място - във фирмите, както и запазване на сумите за майчинство, ако майката се върне на работа, за да се наеме бавачка, която да отглежда детето в домашни условия.

"Форумът беше своеобразна кулминация на всичко това, за което съветът се бори и работи през последните 10 години. Неслучайно избрахме темата за равенството като наш фокус, защото това е нещото, за което ние работим още от самото създаване на съвета до ден днешен. Жените в бизнеса не само искат, но и много усилено работят за постигането на всички цели, които си поставят, включително и равенство в бизнеса. Ние не просто искаме, а като работещи и успяващи жени се борим за това, което съветът прави през всички тези години, а именно да създава програми, обучения, свързани с този успех", каза от своя страна Гергана Иванова, член на УС на Съвета на жените в бизнеса в България, която също бе гост в студиото на предаването.

Ние създаваме и пропагандираме добри практики, допълни Шулева. "Те трябва да получат много по-голям отзвук, но и самите те са предпоставка за генериране на различни идеи. Решихме, че във връзка с десетгодишнината, поне десет идеи трябва да предложим на правителството, но и на бизнеса и на неправителствените организации. Нашето мнение е, че само заедно могат да бъдат постигнати едни по-добри условия за България. Така че започнахме работа по тези 10 идеи, които подбрахме сред многото възможни предложения", посочи тя.

Основният фокус на Съвета на жените е както женското лидерство, така и младото поколение, подчерта Шулева, защото "ние като жени-майки наша основна грижа е какво младо поколение ще израсне".

"Демографският проблем в България е един от най-сложните и той застрашава развитието на нацията. В тази връзка една от мерките, които трябва да се вземат е промяна на подхода за решаване на подхода за решаване на демографската криза в посока подкрепа на работещите родители. Защото те, които се осигуряват и имат своя принос към обществото, трябва да бъдат малко по-добре подкрепяни, за да имат увереността, че могат да предоставят на своите деца всичко, необходимо за тяхното развитие". 

Относно европейската директивата, която насърчава присъствието на жени в бордовете на директорите на големите публични компании, гостът каза, че е добра идея обхватът й при транспонирането й в България да бъде разширен. Така тя би могла да обхване не само 15-тината големи компании в България, които са публични дружества, но и "всички големи компании в България", а не само публичните. "Подобни практики вече са доказали своята ефективност в други европейски държави и на форума представихме доста добри практики как по подобен начин са решени нещата в Испания, в Италия, в Германия, във Франция. Приемането на един такъв разширителен подход, в един определен период от време ще даде добър резултат", каза Шелева.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още