IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С каква стратегия „Булметал“ ще привлече инвеститори

Целим разрастване в Европа, но пробихме и в Канада, съобщи Бойко Шойлеков, главен финансов директор на компанията, производител на метални опаковки

22:08 | 06.12.23 г.

В Канада реализирахме два успешни проекта и в момента сме на етап за преговори за два нови. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Бойко Шойлеков, член на управителния съвет и главен финансов директор на "Булметал".

Той потвърди, че проектите са на „доста съществена стойност“. „Става въпрос за канадска компания, която съвместно с канадското правителство, възприемат концепцията, че страната трябва да се отдели от зависимостта от Китай по отношение на леките метални опаковки. В Канада няма такъв производител и нашият клиент е първият производител на лек метален амбалаж в Канада", разкри Шойлеков.

Що се отнася до машиностроителния бизнес на "Булметал" главният финансов директор на компанията обясни, че той е голямо предизвикателство, но през последните пет години на развитието му става ясно, че е направена правилната крачка в тази посока.

Производителят на метални опаковки и кутии "Булметал" ще търси до 10 млн. лева чрез първично публично предлагане на Българската фондова борса. Мениджър на емисията е "Елана Трейдинг". Според Шойлеков вероятността да се реализира емисията е твърде голяма на базата на всички разговори, които са водени с потенциални инвеститори.

„Закъсняхме с около шест месеца за самото листване, което не ни попречи да стартираме своите проекти. Проектите са на финален етап и въвеждането в продуктивния старт ще бъде в рамките на второто тримесечие на следващата година. Те са насочени към увеличаване на производствения капацитет на компанията“, съобщи главният финансов директор.

Той напомни, че, "Булметал" е най-големият производител на лек метален амбалаж в България в сегмента на средните компании в европейски мащаб. „Той е разпознаваем с доста агресивната си търговска политика, което насочва радара на големите европейски компании към нас. Към "Булметал" беше изявен нееднократно интерес в последните две три години от различни финансови институции. Нашето решение бе да насочим вниманието си към БФБ, защото така компанията ще бъде по-прозрачна и много по-разпознаваема“, коментира Шойлеков.

Той подчерта, че след разговорите, водени с институционални инвеститори, са структурирали емисията 90 към 10 институционални инвеститори, към ритейл инвеститори, защото преценяват, че те не по-малко важни и са двигателят на движението и търговията с акциите на "Булметал".  „Очакванията ни са акциите да се купят от български институционални инвеститори“, посочи Бойко Шойлеков.

По думите на финансовия директор на „Булметал, като компания, която произвежда лек метален амбалаж, около 80% от нетните ни приходи са от износ. „Аерозолните флакони са 100% експорт, като най-големите ни пазари са Германия, следвана от Румъния, Италия, Словения – все пазари, които са индикатори за развитието на европейската икономика“, поясни Шойлеков.

Според него все още е голям вносът в Европейския съюз от Китай, въпреки че е обложен с мита. „Европа доста трудно може да се пребори с този внос, защото решенията, които се взимат в Брюксел, не винаги са бизнес ориентирани. Вносът на китайска ламарина в Европа в страните около ЕС, визирам Турция, не е обложен“, заяви мениджърът по повод нелоялната конкуренция от турски производители, които, след като не са обложени от митни сборове, се позиционират на европейските пазари.

Какви са приоритетите за търговия на "Булметал" и какви са стратегиите на фирмата за бизнес с доставчиците на метал? Къде ще бъдат позиционирани новите заводи на компанията? Защо освен дъщерни производствени компании ръководството не изключва и придобиване на съществуващи компании? Какви са очакванията за 2024 година? Как изглеждат различните пазарни сегменти към момента и какви са прогнозите?

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още