fallback

Д. Хаджиниколов: Даже Тръмп не би могъл да реши конфликтите с Русия

Хаос при изборите в САЩ може да има огромен негативен ефект върху пазарите, коментира преподавателят в Катедра "МИО и Бизнес" в УНСС

23:09 | 23.01.24 г. 8

Не може да се очакват някакви "чудеса" при победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, който ще води политика, подобна на първия му мандат. САЩ ще заеме по-твърда позиция пред европейските партньори. Не очаквам и никакво „чудо“ в отношенията с Русия – ще опита да прави някакви дипломатически мостове, но конфликтите са много дълбоки и едва ли даже Тръмп би могъл да ги реши. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в Катедра "МИО и Бизнес" в УНСС.

Той е на мнение, че при предишното си управление Тръмп не стигна тогава до някакви революционни решения. „Не мисля, че и сега би стигнал“, смята проф. Хаджиниколов.

Според него, по-важно при резултата за изборите в САЩ в края на годината е да не се повтори насилието като атаката срещу Капитолия, и да има спокоен и мирен преход от една администрация към следващата.

Той подчерта, че хаос при изборите може да има огромен негативен ефект върху пазарите. "От това зависи всичко в света. Изборите в САЩ са най-важният геополитически фактор в момента", обясни преподавателят. По думите му  Тръмп ще търси личен контакт с президента на Китай Си Дзинпин. „И макар да смекчи напрежението, търговските мита ще се запазят“, очаква проф. Хаджиниколов.

Що се отнася до войната в Близкия изток ученият прогнозира, че двата основни икономически региона, които ще понесат щетите от действията на хутите в Червено море, са Китай и Азия, тъй като голяма част от контейнерните доставки на стоки от региона към Европа минават през Суец.

„ЕС ще пострада от забавени доставки на LNG от Катар и стоки от Китай. Дефицитите в Европа и търговските проблеми може да засилят проинфлационните фактори в региона, докато рецесията ще действа за намаляване на цените чрез забавянето на инвестиционна дейност, коментира проф. Хаджиниколов. – Рецесията е по-силният фактор в момента, като тенденцията е за намаляване на инфлацията.“

Той очерта и перспективите пред търговията. „Тези които получават стоките ще трябва да се приспособят към закъсненията, а тези, които ги изпращат, ще трябва да намалят цените, за да могат да компенсират загубите“, предположи ученият и конкретизира, че азиатските доставчици ще бъдат тези, които ще понесат икономическите последици, докато европейските получатели ще имат проблеми с окомплектоването.

Професорът допусна, че може да се стигне до известен технически недостиг на LNG, въпреки че пазарът в момента е спокоен.

По думите му негативните ефекти за България ще са свързани с влияние върху цените, както е и за целия европейски пазар. „По-големите разходи за транспорт и застраховки няма как да не се отразят и върху доставките“, поясни Димитър Хаджиниколов.

Какви са рисковете от голямото ниво на дълг в двете най-големи икономики в света? Намалява ли глобализацията рисковете може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 23.01.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още