IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Хаджиниколов: Даже Тръмп не би могъл да реши конфликтите с Русия

Хаос при изборите в САЩ може да има огромен негативен ефект върху пазарите, коментира преподавателят в Катедра "МИО и Бизнес" в УНСС

23:09 | 23.01.24 г. 8

Не може да се очакват някакви "чудеса" при победа на Доналд Тръмп на изборите в САЩ, който ще води политика, подобна на първия му мандат. САЩ ще заеме по-твърда позиция пред европейските партньори. Не очаквам и никакво „чудо“ в отношенията с Русия – ще опита да прави някакви дипломатически мостове, но конфликтите са много дълбоки и едва ли даже Тръмп би могъл да ги реши. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. д.ик.н. Димитър Хаджиниколов, преподавател в Катедра "МИО и Бизнес" в УНСС.

Той е на мнение, че при предишното си управление Тръмп не стигна тогава до някакви революционни решения. „Не мисля, че и сега би стигнал“, смята проф. Хаджиниколов.

Според него, по-важно при резултата за изборите в САЩ в края на годината е да не се повтори насилието като атаката срещу Капитолия, и да има спокоен и мирен преход от една администрация към следващата.

Той подчерта, че хаос при изборите може да има огромен негативен ефект върху пазарите. "От това зависи всичко в света. Изборите в САЩ са най-важният геополитически фактор в момента", обясни преподавателят. По думите му  Тръмп ще търси личен контакт с президента на Китай Си Дзинпин. „И макар да смекчи напрежението, търговските мита ще се запазят“, очаква проф. Хаджиниколов.

Що се отнася до войната в Близкия изток ученият прогнозира, че двата основни икономически региона, които ще понесат щетите от действията на хутите в Червено море, са Китай и Азия, тъй като голяма част от контейнерните доставки на стоки от региона към Европа минават през Суец.

„ЕС ще пострада от забавени доставки на LNG от Катар и стоки от Китай. Дефицитите в Европа и търговските проблеми може да засилят проинфлационните фактори в региона, докато рецесията ще действа за намаляване на цените чрез забавянето на инвестиционна дейност, коментира проф. Хаджиниколов. – Рецесията е по-силният фактор в момента, като тенденцията е за намаляване на инфлацията.“

Той очерта и перспективите пред търговията. „Тези които получават стоките ще трябва да се приспособят към закъсненията, а тези, които ги изпращат, ще трябва да намалят цените, за да могат да компенсират загубите“, предположи ученият и конкретизира, че азиатските доставчици ще бъдат тези, които ще понесат икономическите последици, докато европейските получатели ще имат проблеми с окомплектоването.

Професорът допусна, че може да се стигне до известен технически недостиг на LNG, въпреки че пазарът в момента е спокоен.

По думите му негативните ефекти за България ще са свързани с влияние върху цените, както е и за целия европейски пазар. „По-големите разходи за транспорт и застраховки няма как да не се отразят и върху доставките“, поясни Димитър Хаджиниколов.

Какви са рисковете от голямото ниво на дълг в двете най-големи икономики в света? Намалява ли глобализацията рисковете може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 тове дето съм изписал е събрано от твоите тъпотии.. Сега ако не съм бил аз гласувал, значи е бил незнам си кой, но ако не е той... ще да е братчед му, щото света започва от пълната ти с ла...йа глава и болните ти любов към СССР. ... и не ползвай думи които не разбираш, само ставаш по смешен и жалък.... ходи там по механите да те черпят и си живей живота. Щерката е оженена, сестра ти те гледа... може да *** по механите на воля, що се занимаваш с въшкар-либерали :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Абе, то и аз не съм нищо от всичко това, което си изписала за мен, но на кой му пука? Изобщо не искам да коментирам твоите напъни за прогнози. Нали каза, че сме тук, за да се забавляваме. Е, аз поне това правя, без значение колко личи. През шмайзера ми е къде си бил на последните избори - такива либерал-въшшкари като теб избират такива либерал-сердари като Кирчо и Кокорчо. Докато ти си била за гъби, сестра ти Ташка е гласувала за тях по няколко пъти - и машинно, и ръчно, и крачно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 изобщо не си сложен (може би за обкръжението ти) да ти кажа, доста просстоват и елементарен си... и поне един път ще познаеш ли нещо от гадатествата и метането на боб, не съм гласувал за Киро канадеца нито за ДС внучето :) ... и за да не се мъчиш с лимитирания си мозък, ще ти кажа. На последните избори "бях за гъби".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Ако ти е много сложно, ще ти го илюстрирам така: и Тръмп ще си изпълни предизборните обещания да се разбере с Путин, заради които много американци ще го подкрепят и ще спечели поста, колкото ги изпълни и в предишния си мандат. Нещо като Киро Истината и партията *Продължаваме измамата*, за които си гласувала - спечелили са те с обещания да не управляват с Бойко, Доган и Шиши, но не само управляват с тях, а и им дадоха да ровят с чистите си ръце в Конституцията, а Деси ще я пази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 3 месеца
До: kuhao: Не четеш, а коментираш написаното. Това е не лимитиран мозък, а направо без мозък. Ако беше прочела коментара ми, нямаше да повтаряш написаното от мен, а именно, че Тръмп като Президент на САЩ нищо не може и няма да направи от това, заради което ще го изберат болшинството от американците. И там, както и при нас и на други места, законите не са писани за хората, а изборите не са, за да се излъчи някой, който да е длъжен по закон да изпълни това, за което го избират с гласуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 месеца
До: Tikva007 Значи ти си представяш Американския президент като някакъв самодържец, който може да прави каквото иска и да над закона ... да, нормално за лимитирания ти мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Tikva007
преди 3 месеца
*Даже Тръмп не би могъл да реши конфликтите с Русия* - Най-малко Тръмп би могъл да реши конфликтите с Русия. Ако съдим по предишния му мандат, и този ще му мине в решаване на собствените му конфликти с кой ли не в Америка. Ако изобщо стигне до изборите в работна кондиция. То и БайПън в момента го демонстрира на живо, но предишният мандат на Тръмп за първи път в историята така грозно разби пред цял свят мита, че Президентът на САЩ има някаква реална управленска власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още