IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияе правната система на САЩ върху опита на Тръмп да спечели президентските избори?

Приет през 1992 г. закон прави опит да се неутрализират потенциално смразяващи заплахи за клевета от високопоставени и нашумели в обществото личности

19:20 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе осъден да плати почти 400 000 долара за съдебни разноски на в. New York Times и трима разследващи журналисти миналия петък, съобщи Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че това става след като Тръмп безуспешно бе завел срещу тях съдебен иск заради отличения през 2018 г. с престижната американска награда за журналистика "Пулицър" материал, хвърлящ светлина върху богатството и данъчните практики на неговото семейство.

Делото срещу вестника и журналистите Сюзън Крейг, Дейвид Барстоу и Ръсел Бютнър бе прекратено през май. Искът на Тръмп срещу отделилата се от семейството негова племенница Мери Тръмп, че е нарушила предварително сключено споразумение, предавайки данъчни документи на журналистите, все още е в процес на разглеждане.

Нюйоркският съдия Робърт Рийд заяви, че предвид "сложността на въпросите" по делото и други фактори е разумно Доналд Тръмп да бъде принуден да плати на адвокатите на New York Times и журналистите общо 392 638 долара за съдебни такси.

"Решението от петък показва, че новоизмененият щатски закон срещу такива искове може да бъде мощна сила за защита на свободата на медиите", каза говорителката на New York Times Даниъл Роудс Ха, позовавайки се на нюйоркския закон, който забранява неоснователни съдебни дела, целящи да накарат критиците да замълчат. Такива искове са известни като така наречените стратегически искове срещу участие на обществеността (SLAPP).

"Съдът изпрати послание на онези, които искат да злоупотребяват със съдебната система, за да се опитат да заглушат журналистите", отбеляза Ха.

Искът на Доналд Тръмп, подаден през 2021 г., обвинява New York Times и неговите журналисти, че постоянно са търсили Мери Тръмп като източник на информация и са я убеждавали да им предаде поверителни данъчни документи. Според иска журналистите са били наясно, че нейното предварително споразумение ѝ забранява да разкрива съдържанието на документите, получени в спор за имотите на основоположника на фамилията Фред Тръмп.

В материала на New York Times се оспорват твърденията на Доналд Тръмп, че е забогатял сам, като се документира как неговият баща Фред Тръмп му е дал най-малко 413 милиона долара през десетилетията, включително чрез схеми за избягване на плащане на данъци.

Мери Тръмп бе идентифицирана като източник на документите в публикувана през 2020 г. книга.

В изнесеното от New York Times се казва, че Доналд Тръмп и баща му са избягвали да плащат данъци върху дарения и наследствени имоти чрез методи, включващи създаване на фиктивна корпорация и намаляване на стойността на активите им пред данъчните власти. New York Times твърди, че изнесеното се основава на над 100 000 страници финансови документи, включително поверителни данъчни декларации за бащата и неговите компании.

Доналд Тръмп, който бе поискал обезщетение в размер на 100 милиона долара, твърди, че Мери Тръмп, New York Times и журналистите "са били мотивирани от лична вендета" срещу него. Тръмп ги обвини, че са участвали "в коварен заговор за получаване на поверителни и изключително чувствителни по естество документи, които са използвали за собствена изгода".

Неговата племенница, 58-годишната Мери Тръмп, е дъщеря на брата на Доналд Тръмп, Фред Тръмп-младши, който умира през 1981 г. на 42-годишна възраст. Тя е отявлен критик на чичо си, когото смята за "престъпник, жесток човек и предател", отбелязва Асошиейтед прес.

Освен тези критики срещу чичо си, Мери Тръмп го обвинява също, че е неподходящ за лидер, допълва изданието Business Insider.

През юли Мери Тръмп подаде насрещен иск срещу Доналд Тръмп по силата на нюйоркския закон против т.н. стратегически искове срещу участие на обществеността, като твърди, че съдебният иск на Тръмп е "чисто репресивен и неоснователен" и има за цел да "уплаши нея и други хора да го критикуват в бъдеще".

През май нюйоркският съдия Робърт Рийд отхвърли иска, като написа в решението си, че обвиненията на Тръмп "не отговарят на същността на конституционното право", отбелязва по този повод сп. Rolling Sotnes.

Рийд допълва, че "съдилищата отдавна са признали, че журналистите имат право да извършват законни и обичайни дейности по събиране на новини, без да се страхуват да бъдат подведени под отговорност по граждански дела, тъй като тези действия са в основата на защитената с Първата поправка на Конституцията на САЩ дейност", и Тръмп не е успял да представи доказателства, че "журналистите на в New York Times са извършили каквото и да е неправомерно действие, попадащо извън обхвата на нормалните им трудови задължения".

Решението "показва, че новоизмененият щатски закон против стратегическите искове срещу участие на обществеността може да бъде мощна сила за защита на свободата на медиите", каза пред Independent говорител на New York Times.

"Съдът изпрати послание на онези, които искат да злоупотребяват със съдебната система, за да се опитат да заглушат гласа на журналистите", се казва още в изявлението на американския вестник.

Законът за борба против "стратегическите съдебни дела срещу участие на обществеността" е приет за първи път през 1992 г. и разширен през 2020 г. в опит да се неутрализират потенциално смразяващи заплахи за клевета от високопоставени и нашумели в обществото личности.

Заповедта на съдията по делото е последният правен удар по бившия американски президент, който бе изправен пред множество съдебни дела и наказателни обвинения, докато се стреми към републиканската номинация за президентския пост на изборите през 2024 година.

Последното разпореждане, подписано на 11 януари, бе оповестено ден след появата му в съда в долната част на Манхатън за заключителни аргументи в граждански процес, произтичащ от съдебен иск, който може да застраши огромния му бизнес с недвижими имоти.

Последна актуализация: 19:16 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още