IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп определи задържаните за нападението над Капитолия като "заложници"

Бившият президент привлича гласове в надпреварата за Белия дом с данъчна политика, енергийно развитие с по-малко регулации и намаляване на разходите за живот

09:04 | 07.01.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият американски президент Доналд Тръмп омаловажи ролята си в нападението над Капитолия преди три години и поиска обвинените за атаката над сградата на Конгреса да бъдат освободени, съобщи Ройтерс.

Само десет дни преди началото на първичните избори за номинацията на Републиканската партия за следващите президентски избори Тръмп държа слово пред над хиляда свои привърженици в Айова, съобщава БТА.

Той определи затворените за нападението над Капитолия като „заложници“ и заяви, че те са малтретирани от правителството на президента Джо Байдън. „Те страдаха достатъчно. Аз ги наричам заложници. Някои ги наричат затворници“, каза бившият президент.

Тръмп повтори твърденията си, че президентските избори през 2020 г. са били нечестни и се представи като жертва на политическо преследване. „Повдигнаха ми обвинения, защото оспорих нагласените избори“, каза той пред множеството.

Съдебни битки

Тръмп е изправен пред серия от щатски и федерални обвинения за опит да подкопае изборния процес, но не е обвинен конкретно за безредиците в началото на 2021 г. Тогава тълпа от негови привърженици атакува сградата на Конгреса, където течеше процедурата по утвърждаване на избора на Джо Байдън за президент.

Междувременно на годишнината от нападението над Капитолия ФБР арестува трима жители на Флорида за участие в събитията на 6 януари 2021 г., съобщи Асошиейтед прес. Повдигнати са им обвинения в нападение над полицейски служители, насилствено влизане в сградата на Конгреса и други закононарушения.

Тръмп привлича избиратели с данъчна политика

Доналд Тръмп планира да направи постоянни индивидуалните данъчни облекчения от 2017 г., които той въведе като президент, както и да запази нивата на корпоративния данък непроменени, пише Bloomberg, като се позовава на запознати с кампанията му източници.

От офиса на Тръмп не са отговорили на запитвания на агенцията за коментар.

Предпочитанието на Тръмп да запази корпоративния данък на ниво от 21% бележи промяна в желанието му, докато беше президент, да намали ставката на 15%. Тогава това предизвика сериозна опозиция както от републиканците, така и от демократите.

Данъчните облекчения за физически лица, приети през 2017 г., изтичат след 2025 г. Тези съкращения са в голяма степен от полза за богатите домакинства, собствениците на малък бизнес и тези в индустрията на недвижимите имоти.

Плановете на Доналд Тръмп включват също така енергийно развитие с по-малко регулации и намаляване на разходите за живот на американците.

Президентските избори – време за реванш

Проучванията показват, че Тръмп и президентът Джо Байдън се движат към реванш на горещо оспорваните избори през 2020 г. Повечето проучвания показват, че основна уязвимост за Байдън е икономиката, защото се оказва, че американците вярват повече на Тръмп по въпроса.

Байдън превърна в основен свой арсенал проблеми като разходите за здравеопазване и таксите за сметосъбиране. Изтичането на данъчните облекчения на Тръмп през 2025 г. също поставя политическа дилема пред Байдън, ако спечели втори мандат. Той ще бъде принуден да реши дали да разшири републиканското намаление на данъците, което включва по-ниски ставки за физическите лица и по-голям данъчен кредит за деца, или да не подновява облекченията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 07.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 4 месеца
За това нападение, когато полицията отвори вратите за да се разходят хората из Капитолия и бабите да си направят селфита, и един шишкав полицай водеше нападателите и те учтиво го изчакаха да си вдигне палката, когато я изпусна, за него ли става дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още