fallback

Алекс Нестор: Проектът за новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ ще генерира хиляди работни места

Кога ще бъде пуснат в експлоатация първият реактор, коментира президентът на Канадската търговска камара в България и председател на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“

10:31 | 06.02.24 г. 6

Пътната карта за построяването на блокове 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“ е „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да подпише договор за консорциум с Westinghouse и строителната компания, която бъде избрана. Според графика първият реактор трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2034 г. Проектът, в рамките на милиарди, е изключително важен – ще бъде построен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северозападна България, който може би най-изостаналият регион в Европейския съюз (ЕС). Чрез него ще се генерират хиляди работни места, ще има прехвърляне на ноу-хау за българските специалисти. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Алекс Нестор, президент на Канадската търговска камара в България и председател на съвета на директорите на дружеството „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“.

Той е убеден, че този проект ще раздвижи българската икономика.

Нестор обясни, че компанията „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ е създадена още през 2012 г. Министерският съвет и българският парламент взеха решение през декември 2023 г. да се построят блоковете 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“, като се използва американска технология - реакторите AP1000 на Westinghouse.

„Ще се използва американска технология – реакторите AP1000 на американската компания Westinghouse. Това е най-безопасната технология в света с генератори от трето поколение и неслучайно българското правителство и парламентът са се спрели именно на тази технология“, посочи Алекс Нестор.

Той напомни, че на 7 ноември миналата година две канадски компании придобиха активите на Westinghouse – едната е Brookfield Renewable Partners, инвестиционен фонд, базиран в Торонто, и Cameco – базирана в Саскатун, една от провинциите на Канада, като компанията е най-големият производител на уран в света – около 13% от урана, който се добива в световен мащаб.

Какви са енергийните предизвикателства за България през 2024 г.? По какъв начин Канадската търговска камара помага на българския бизнес да излезе на канадския пазар, а канадският бизнес да дойде в региона? Каква е ролята на САЩ в Близкия изток и какво е виждането на американците за ролята на проливите за световната икономика? Запазва ли позицията си американската администрация да се създаде независима палестинска държава? Кога Федералният резерв и Bank of Canada ще пристъпят към намаление на лихвените проценти?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 06.02.24 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още