IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алекс Нестор: Проектът за новите блокове на АЕЦ „Козлодуй“ ще генерира хиляди работни места

Кога ще бъде пуснат в експлоатация първият реактор, коментира президентът на Канадската търговска камара в България и председател на „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“

10:31 | 06.02.24 г. 6

Пътната карта за построяването на блокове 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“ е „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ да подпише договор за консорциум с Westinghouse и строителната компания, която бъде избрана. Според графика първият реактор трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2034 г. Проектът, в рамките на милиарди, е изключително важен – ще бъде построен на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северозападна България, който може би най-изостаналият регион в Европейския съюз (ЕС). Чрез него ще се генерират хиляди работни места, ще има прехвърляне на ноу-хау за българските специалисти. Този коментар в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Алекс Нестор, президент на Канадската търговска камара в България и председател на съвета на директорите на дружеството „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“.

Той е убеден, че този проект ще раздвижи българската икономика.

Нестор обясни, че компанията „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ е създадена още през 2012 г. Министерският съвет и българският парламент взеха решение през декември 2023 г. да се построят блоковете 7 и 8 в АЕЦ „Козлодуй“, като се използва американска технология - реакторите AP1000 на Westinghouse.

„Ще се използва американска технология – реакторите AP1000 на американската компания Westinghouse. Това е най-безопасната технология в света с генератори от трето поколение и неслучайно българското правителство и парламентът са се спрели именно на тази технология“, посочи Алекс Нестор.

Той напомни, че на 7 ноември миналата година две канадски компании придобиха активите на Westinghouse – едната е Brookfield Renewable Partners, инвестиционен фонд, базиран в Торонто, и Cameco – базирана в Саскатун, една от провинциите на Канада, като компанията е най-големият производител на уран в света – около 13% от урана, който се добива в световен мащаб.

Какви са енергийните предизвикателства за България през 2024 г.? По какъв начин Канадската търговска камара помага на българския бизнес да излезе на канадския пазар, а канадският бизнес да дойде в региона? Каква е ролята на САЩ в Близкия изток и какво е виждането на американците за ролята на проливите за световната икономика? Запазва ли позицията си американската администрация да се създаде независима палестинска държава? Кога Федералният резерв и Bank of Canada ще пристъпят към намаление на лихвените проценти?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
И още разни дреболии, като категоричните еръпции на Винету, че държавата няма да участва нито с пари, нито с гаранции по реализацията на Белене и ако има стратегически инвеститор в нов АЕЦ, само тогаз ще се строи Белене, а сега кротко и си чопли в носа и си побарва нещото на първия ред в парламента, при заявленията на (и) неговия премиер, че новите блокове в Козлодуй ще ги плаща на 100% същата държава, пак управлявана от него, Шиши и едни канадски гастрольори с вече купени билети за *островите*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 3 месеца
Някой ден, ако все още има такава държава с име България, в историята ще има отделен раздел за събитията и хората, които са сътворили ситуация, в която, при лицензирана и почти изградена площадка, при закупено (платено кеш) оборудване и осигурено финансиране, държавата спира реализацията, но не за да се откаже от ЯЕ, а да започне същия проект, няколко пъти по-скъп - минимум 3 пъти, но никой не знае колко още. И това в години на повсеместна икономическа криза и реална предвоенна ситуация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
*Алекс Нестор: Проектът за новите блокове на АЕЦ Козлодуй ще генерира хиляди работни места* - За работните места около строежа сигурно, но ако финансовите параметри на проекта, макар и отдалеч се доближат до това, което Уестингхаус постигна у дома си, то на фона на изчезващото население и затихваща икономика на България, той има сериозен потенциал да загроби държавата. Отделно, шансът сделката да добие шейпа на Ф-16 - човекът взе парите и каза *Ше видим*.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Tikva007
преди 3 месеца
Странна благосклонна тишина цари около този проект, чийто аналог на АЕЦ с 2х1200 реактори в САЩ отчете крайна цена от 36 млрд. USD. Нищо общо с ревът на усорийски тигри - енергийни експерти, срещу измислената от Винету *огромна сума* от 20 млрд. лева, включваща лихви и планово обслужване за 60-годишния период на експлоатация и цялата инфраструктура за Белене. И никой не забеляза, че цялото оборудване за 2 блока х 1000 ГВт. го платихме с 1.5 млрд. евра. след като Росатом ни осъди. Кон за кокошка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още