IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет компании са заявили интерес да строят новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Крайният срок за подаване на заявленията изтече днес

21:26 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

Пет компании са заявили интерес по обявата на „АЕЦ Козлодуй Нови мощности“ за предприемане на действия по изграждане на 7-и и 8-и блок на площадка № 2 на ядрената ни централа, съобщиха от Министерството на енергетиката. По решение на Народното събрание новите реактори ще бъдат по технология АР-1000 на Westinghouse.

Крайният срок за кандидатстване изтече на 2 февруари 2024 г. в 17:00 ч. Комисия ще разгледа приложената документация от началото на следващата седмица, казват още от ведомството.

В обявата имаше изискванията към кандидатите да демонстрират опит при изграждане и въвеждане в експлоатация на минимум два ядрени блока, да са работили в рамките на ядрен или турбинен остров на поне два блока или да са доставяли и монтирали оборудване за два блока в рамките на последните 15 години. Кандидатите, проявили интерес към проекта, следва да могат да докажат поне 6 млрд. долара оборот и печалба за петгодишния период от 2018 до 2022 г.

От енергийното министерство не съобщават имената на кандидатите. Преди дни обаче директорът на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов коментира пред журналисти, че поне три компании участват в търга и те са южнокорейската Hyundai, както и американските Bechtel Corporation и Fluor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още