IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отворена е процедурата за ОВОС за осми блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй"

Водят се разговори за оползотворяване на преработеното ядрено в България, анонсира енергийният министър

15:37 | 25.01.24 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Отворена е процедурата за подготовката за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за осми блок на АЕЦ "Козродуй", анонсира министърът на енергетиката Румен Радев по време на конференция, посветена на възможностите за декарбонизация, които дава ядрената енергетика. Той поясни, че реакторът ще бъде на площадката, на която ще се строи седми блок на съществуващата ядрена централа в Козлодуй. Сега се събира документацията и се подготвя заданието. Процедурата ще бъде обявена от АЕЦ "Нови мощности".

По отношение на напредъка на строителството на този блок до юни 2024 г. се очаква финализиране на споразумението с доставчика на технологията Westinghouse, както и избор на основния изпълнител на строителните дейности и вероятно на доставчика на турбинното оборудване. Целта е до следващото лято да бъде приключена първата фаза на инженерното проучване и да бъде взето и окончателното инвестиционно решение за строежа.

Радев коментира, че ядреният сектор е голям актив за България не само заради мощностите, но и заради знанието и инженерните умения, които имаме. Той уточни, че правителството е избрало площадката в Козлодуй заради съществуващата инфраструктура. Плановете са тя да бъде надградена, за да може да бъде построен и осми блок на същото място.

Участниците в конференцията, организирана от Българския енергиен и минен форум, коментираха ренесанса на ядрената енергетика, наблюдаван през последните месеци.

Ядрената енергия е беземисионна и има своето място в декарбонизацията, отчете Валентин Николов, директор на АЕЦ "Козлодуй" и председател на националния комитет на Световния енергиен съвет в своето приветствие към участниците. 

Спазването на основните принципи на ядрена безопасност и устойчивостта в целия горивен цикъл ще повиши доверието към тези технологии, коментираха още експертите.

Плановете са към 2034 година седми блок да бъде включен в енергийната мрежа, а осми блок - три години по-късно.

Енергийният министър анонсира още, че се водят разговори за преработката на изтощеното ядрено гориво от пети и шести блок в България. Това ще бъде реализирано с помощта на европейски партньор, каза още Радев, но без да уточнява имена.

България досега купуваше и след това връщаше в Русия отработеното ядреното гориво, което използва за двата работещи реактора - на компаниите "Маяк" и ГХК, които са част от "Росатом". Войната в Украйна обаче затрудни много тази процедура.

Междувременно Агенцията за ядрено регулиране позволи на АЕЦ "Козлодуй" да скрадира свежото ядрено гориво, което ще получи от Westinghouse. Това е част от процедурата за одобряване на използването на алтернативното гориво за централата. Очакванията са, че първите пратки ще пристигнат в страната през пролетта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още