IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България търси алтернативи за преработката на отработеното ядрено гориво

Има интерес по процедурата за изграждането на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй"

13:33 | 26.01.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разработва се проект за алтернатива за преработването на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй", съобщи енергийният министър Румен Радев пред журналисти и уточни, че работата е в много начална фаза и засега се водят единствено разговори за възможностите. Разглеждат се различни технологии, включително разработени от САЩ и Франция, стана ясно от думите на енергийният министър, който отказа да даде повече подробности.

 "Може би не сме говорили чак с Китай", каза още Радев.

До момента България има договор да изнася ядреното гориво за преработка в Русия. Оттам трябва да ни върнат остъклени високоактивни радиоактивни отпадъци от горивото, използвано от трети до шести блок, които да се съхраняват в страната. Досега обаче Русия не е връщала тези отпадъци.

Въпросът с отработеното гориво става актуален не само на фона на войната в Украйна, която затруднява превоза на касетките, но и заради алтернативните горива, които ще започне да използва АЕЦ "Козлодуй". Пети блок например ще получава гориво от Westinghouse, като в договора не е предвидено отработването на изтощеното гориво. В Европа единствено във Франция има завод за преработка на отработено ядрено гориво. Реално то не е отпадък - при преработката му могат да бъдат извлечени уран и плутоний, които да се използват за производството на нови горивни касети. 

Служебният министър Росен Христов съобщи, че се водят разговори с френската EDF, която има технологията да преработва руското гориво, използвано досега. Служебното правителство ангажира компанията за оценка на проекта АЕЦ "Белене". През лятото Румен Радев съобщи, че преговорите с французите са замразени, а малко по-късно правителството спря изграждането на централата.

Площадката в Белене обаче е актив и ще се търсят начини да се използва, отчита още енергийният министър.

Преработката и съхранението на радиоактивни отпадъци са части от споразумението за сътрудничеството между България и САЩ в областта на ядрената енергетика, което беше одобрено на правителственото заседание в четвъртък (25 януари). Радев коментира, че очаква то да бъде подписано в рамките на месец, а след това - ратифицирано в Народното събрание.

Реално на базата на това споразумение ще бъде реализиран проектът за новите мощности на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Засега в ход е проектът за седми блок, но се готви и процедурата за старт на Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и за осми блок.

Те ще бъдат по технологията AP 1000, коментира по време на конференцията за възможностите, които дава ядрената енергия за декарбонизация директорът на ядрената ни централа Валентин Николов. Той коментира, че вече има и неформален интерес от няколко компании международни компании, които могат да се включат в проекта.

Процедура по избор на строител на новите ядрени мощности беше обявена в средата на януари. По нея запитвания са получени от няколко големи компании, сред които южнокорейската Hyundai, както и американските Bechtel Corporation и Fluor.

Bechtel и Westinghouse сключиха споразумение за сътрудничество при изграждането на ядрени мощности в Полша още през 2021 година. Варшава сключи договор за изграждането на шест ядрени реактора през миналата година, като половината от тях ще бъдат по технологията на Westinghouse. От своя страна компанията Fluor е собственик на NuScale - едни от водещите разработчици на малки модулни реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 3 месеца
Най-голямата наша простотия беше, че строежът на АЕЦ "Белене" напълно неоправдано беше спрян. И то отдавна. Досега АЕЦ щеше да се изплати поне 2 пъти, заради изгодните цени на реакторите и горивото за тях. И заради осигурения пазар за иднос. Сега ще гоним Михаля след 5 пъти фалиралата "Уестингхаус", която сама отдавна не прави нищо. И ще внасяме РУСКИ ток от АЕЦ "Акую", която е руска собственост на турски терен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
Моабет да става
преди 3 месеца
Пак неподготвени коментират :( Да пратим в космоса при авария ще замърсим планетата. Дори американците нямат технология за преработка на отработено гориво. Французите имат 55 реактора и част от отработеното пращат за преработка в Русия. Плутоният от горивните пръти може да е чист, но не може да се ползва за бомби. Има много изотопи които го правят неизползваем. Може само да се смесва с уран за получаване на МОКС гориво. Плутоний 239 за бомби се получава по различна технология.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 месеца
*** търсят алтернативи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
RoyBatty
преди 3 месеца
Първо се сключва договор за нови ядрени мощности! И след това се търси решение за обедненото гориво? Поредно доказателство за разума на управлението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 3 месеца
До: Dani_2077 ... нито! една! ядрена! сила! няма! да! ни! позволи! да! направим! инсталация! за рециклиране/кристализиране! на отработено! ядрено! гориво! ... защото се получава чист ПЛУТОНИИ ... !! ... що мислиш , че такива инсталации има само в няколко държави ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 19
zelka007
преди 3 месеца
До: Alex Silver ... не се упражнявай в непозната за теб материя ... :))) ... рассияните от няколко петилетки НЕ ВЗИМАТ НА ОБРАТНО отработено ядрено гориво ... единствено кристализират и остъкляват , или дето му викате форумните енергетици преработка , отработено от техните реактори ввер 440 и 1000 , и ти го връщат за да си го съхраняваш во веки веков ... цените им никога не са били смешни ... има достатъчно инфо из нета кое колко е струвало , за да плямпотиш ... нищо безплатно при рассияните !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
Dani_2077
преди 3 месеца
То след толкова години (повече от 10) "мислене" и "говорене" с тоя и оня, да си бяхме построили ние такава инсталация за преработка. А и за какви "преговори" и "разговори" става въпрос, като французите са монополисти ??? Другият вариант е, заедно с македонският космонавт, да го пратим на Луната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
65linet
преди 3 месеца
Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства, разбрах за това тук---- https://use.my/zf32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 6
Alex Silver
преди 3 месеца
На това се вика "Изпусни питомното, та гони дивото". При това на петорна цена, че и повече. Даваха ви оригиналното гориво на смешни цени, че и ви прибираха отработените отпадъци. Сега ще видите кон боб яде ли. При толкова високи цени атомната енергетика става нерентабилна. Плюс разходи за съхраняване на отпадъците. Ама когато икономиката се постави в услуга на политиката, се стига до съдрани гашти (*** демек).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още