IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите с френската EDF за АЕЦ "Белене" са замразени

България повече няма да купува руско ядрено гориво, припомни председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев

18:02 | 19.07.23 г.
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Оборудването за АЕЦ "Белене". Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Преговорите с френската EDF за АЕЦ "Белене" са замразени, стана ясно от коментар на енергийния министър Румен Радев по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. Той обясни, че по отношение на оборудването в момента се прави експертна оценка за стойността му и беше категоричен, че решението на парламента за водене на преговорите с Украйна не съдържа задължение за продажба на оборудването.

"Разглеждат се всички хипотези", допълни Радев.

Служебното правителство подготви договор, с който да възложи анализ какво може да бъде направено на площадката на АЕЦ "Белене" със съществуващите параметри и какво биха предложили от EDF. Френската компания е производител на ядрено оборудване и според сегашния министър на енергетиката едва ли биха се решили на вариант да надграждат доставеното оборудване със своите технологии. 

По време на заседанието беше повдигнат още и въпросът за алтернативното гориво за АЕЦ "Козлодуй". Председателят Делян Добрев припомни решение на Народното събрание, че повече гориво от "Росатом" няма да бъде купувано и това налага сключването на договорите с Westinghouse и Framatome за доставка на гориво.

Касетките на френската компания са по лиценз на руската ТВЕЛ, което означава, че те нямат нужда от лиценз от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Задължение е в горивото да няма руски компоненти, решиха преди време депутатите в пленарната зала.

България има действащ договор за доставка на ядрено гориво от Русия до пролетта на 2024 година за пети блок на централата и до 2035 година - за шести блок. Пети блок беше зареден през тази пролет с последното останало руско гориво и при следващата кампания трябва да бъдат поставени касетки от Westinghouse, които обаче още нямат лиценз от АЯР.

От агенцията коментираха преди време пред Investor.bg, че дори и да се получи "дупка", работата на блока може да бъде обезпечена с горивото за шести блок, за което има разрешение да се използва и в пети блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още