IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вероятно ще е първата, внедрила реакторите AP 1000 в ЕС

При строителството на новите реактори ще се разчита на 30% собствено финансиране, анонсира директорът на АЕЦ "Козлодуй"

18:15 | 25.01.24 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP
Купол на ядрен реактор. Снимка: Bloomberg LP

България вероятно ще бъде първата държава в ЕС, внедрила технологията за реактори AP 1000, съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов по време на конференция, посветена на възможностите, които дава ядрената енергия за декарбонизацията, организирана от Българския енергиен и минен форум. Полша също сключи договор за изграждане на реактори по технологията с Westinghouse, но едва ли ще може да ни изпревари на фона на опита, който имаме в областта в последните 50 години.

Първият реактор AP 1000 влезе в търговска експлоатация наскоро в САЩ.

По отношение на реализацията на строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" Николов уточни, че в момента се събират оферти от изпълнители, а следващите етапи предвиждат още сключването на договор за инженеринг (до април), избор на изпълнители, начини на финансиране и взимането на окончателно инвестиционно решение за проекта.

Заради войната в Украйна вече не е възможно да бъде използвано оборудването за АЕЦ "Белене" в съществуващата ни централа. На база на предварителните проучвания и сеизмиката в района е избрана технологията на Westinghouse, поясни още директорът на централата.

Оборудването за АЕЦ "Белене" беше предложено на Украйна и пред Ройтерс енергийният министър на страната Херман Халущенко анонсира, че през тази година вероятно ще започне строителството на нови реактори, включително и с купеното от България оборудване.

Още преди войната, през 2020 година, президентът на Украйна Володимир Зеленски  възложи завършване на строителството на два блока в Хмелницката АЕЦ, започнати преди десетилетия, в рамките пет години, за които се очаква, че ще бъде използвано оборудването от България.

Не бива да се отказваме от евтината ядрена енергия, коментира той по време на посещение в централата през есента на 2020 година. Украйна сключи договор за строителство на реактори и с Westinghouse.

По отношение на финансирането на новите мощности Валентин Николов уточни, че целта е съотношение 30% собствени средства и 70% привлечено, като се разглеждат всякакви варианти. Държавата ще остане мажоритарен собственик на активите, категоричен беше малко по-рано пред журналисти енергийният министър Румен Радев.

Като част от подготовката за строителството на новите мощности в момента се прави оценка на съществуващата инфраструктура, включително и пътна. Ще бъде изградена жп линия, чрез която да се правят доставки, когато нивото на р. Дунав не позволява това. Тази линия се бави 50 години, коментира Румен Радев. 


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 25.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 месец
България отново опитно зайче. Чекаме втора Фукусима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
RoyBatty
преди 3 месеца
Добре, НО - колко ще струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 3 месеца
Ще дам и друг пример, където не са американските реакторите, цената отново не е хубава:https://***.bbc.com/news/business-68073279
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 3 месеца
До: Achtung ... нищо не мисля и не ми се водят безсмислени дискусии на тема кинти в некъв каубойски стил от по 5 реда с човек дето не може да върже 2 + 2 и ползва рассийски опорки ... :))) ... радвам се как се преквалифицира само от една новина ... ако бяхме загърбили мариците още преди 20г и решили да изграждаме вятърни паркове и геотермални централи , сега въобще нямаше да водим тази дискусия ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 2
Achtung
преди 3 месеца
До: zelka007 Ти сериозно ли мислиш, че 7 и 8 блок на Козлодуй ще излязат по-евтино от двата блока в САЩ от същия тип, които са 34 млрд долара плюс. Това са 60 млрд лева без да смятаме разходите за съхранение и преработка на ядрените отпадъци, които вече няма да има как да избегнем. След 1978 САЩ не са започвали строеж на нова АЕЦ освен тези два блока за 34 млрд долара, ако имаше далавера щяха да ги правят като пуканки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 4
andy
преди 3 месеца
"България вероятно ще е първата, внедрила реакторите AP 1000 в ЕС" Ех, големи шегуубийци сте!!! Очилатият фашибозук просто търси с какво да ви залъже за да оправдае убиването на енергетиката на България, но вакуумните се хващате на елементарните му лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 5
Tikva007
преди 3 месеца
До: zelka00: Бе то и аз жив да не бех, след всичките гооввна, които изссрра тук върху ядрената енергетика до скоро, да те видя как пърхаш като муха лайннаррка около парртенката за американски реактори. Нищо де, на теб това ти е орисията - да жужиш над още неизсррана вечеря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 3 месеца
До: mr. Yoda ... днеска не си пускал реклами за отвари ... продаде ли ги или и от там те уволниха ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 3 месеца
До: vasp ... нищо не купуват от рашибозука ... :))) ... пробита опорка даскале ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: БОНВИВАН1 ... тенденцията засега е теоретична ... това което е на тезгяха са хилядници ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още