IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство на Полша търси помощ от САЩ за строежа на ядрени мощности

Westinghouse и Bechtel са избраните компании, които могат да изградят едната планирана ядрена централа, изтъква енергийният съветник Гжегош Оничимовски

16:13 | 17.11.23 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Новото правителство на Полша иска да привлече чуждестранни компании в зараждащата се ядрена енергийна програма на страната, които да закупят дял от проекта, съобщава Bloomberg.

Гжегош Оничимовски, главен енергиен съветник на партията „Гражданска платформа“, споделя, че избраните вече партньори, Westinghouse Electric Co. и Bechtel Group Inc., трябва да придобият поне 30% дял от капитала в проекта. Настоящият план, подписан от кабинета в оставка, не включва никакви капиталови инжекции от компаниите.

„Ядрената енергия, която се радва на значителна обществена подкрепа, е от съществено значение за успеха на енергийния преход на Полша“, изтъква Оничимовски в писмен коментар за Bloomberg. „Ние обаче сме наясно с рисковете, свързани с подобен проект, затова би било желателно нашият партньор/доставчик да поеме капиталов дял“, добавя той.

В опит да повиши енергийната си сигурност, да се откаже от въглищата и да засили връзките със САЩ, полското правителство избра Westinghouse и Bechtel да проектират и построят първите атомни реактори в страната. Лидерът на "Гражданска платформа" Доналд Туск, който е фаворит за премиерския пост, тъй като неговият опозиционен блок спечели изборите миналия месец, даде да се разбере, че желае да работи със САЩ по проекта.

Анджей Домански, депутат от „Гражданска платформа“ и икономически експерт, изрази подобно мнение относно желанието на компаниите да участват в проекта, като каза пред Radio Zet в петък, че размерът на техния дял подлежи на обсъждане.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, обяви на 6 ноември, че Полша трябва да се стреми към ядрена енергия „възможно най-бързо“ както по икономически, така и по политически причини. Около 70% от енергията в страната все още идва от въглища, като делът им в националния енергиен микс е по-голям от която и да е друга страна членка на Европейския съюз (ЕС).

„Трябва да изградим тази общност от икономически интереси със САЩ и да обвържем американските и полските интереси по приятелски и стабилен начин, защото не знаем как ще изглежда геополитическата ситуация след година или две“, предупреждава Туск пред поддръжници във Вроцлав.

Администрацията на Полша в оставка планира да изгради 6-9 гигавата ядрена енергия до 2040 г., включително три реактора AP1000 от Westinghouse. Финансирането на програмата не е договорено, като цената за първата централа се оценява на поне 20 млрд. долара.

Оничимовски обаче посочи, че Полша може да не се нуждае от толкова много ядрени мощности. „Идеално би било да построим две електроцентрали. Първата с американците, а втората може би с друг партньор“, изтъква той.

Electricite de France SA и Korea Hydro & Nuclear Power Co Ltd отдавна се интересуват от ядрени проекти в Полша, като азиатската компания вече преговаря за отделна сделка с частен полски партньор.

Амбициозен план

Сегашното правителство първоначално искаше чуждестранните му партньори да закупят дялове до 49%, но се отказа от тази идея. Вместо това предложението предвижда Westinghouse и Bechtel да помогнат за осигуряване на дългово финансиране за проекта от Експортно-импортната банка на САЩ. Предстоящата коалиция вижда ядрената енергия като част от своя амбициозен план за постепенно премахване на въглищата, като се очаква източниците на енергия с нулеви емисии да представляват 68% от производството на електроенергия до края на десетилетието.

Пътната карта, разработена съвместно с Оничимовски, също не предвижда отопление с въглища за домакинствата след 2030 г.

В политическо споразумение, подписано от бъдещите управляващи партии по-рано този месец, те подчертаха необходимостта от ускоряване на зелената революция. Оничимовски иска да разхлаби правилата за изграждане на оншорни вятърни паркове, за да помогне за стартирането на енергийната трансформация.

Подходът контрастира с този на отиващия си кабинет, който обвини политиките на ЕС в областта на климата за високите цени на електроенергията и обеща да продължи да добива въглища на местно ниво до 2049 г., удовлетворявайки профсъюзите на миньорите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 5 месеца
До: Tikva007 ... ти чете ли материалът ?! явно не .. цитирам "Администрацията на Полша в оставка планира да изгради 6-9 гигавата ядрена енергия до 2040 г., включително три реактора AP1000 от Westinghouse." ... а по-надолу четем ... "Оничимовски обаче посочи, че Полша може да не се нуждае от толкова много ядрени мощности. " ... не е чак да се сцепват да ги искат , нали ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 5 месеца
До: Tikva007 Полша има планове за 9 гигавата вятърни централи само в Балтийско море.Отделно неуточнено още колко на сушата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 5 месеца
До: Разпрана_Джуджанка: Явно да. Замина ми комисионната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
До: Tikva007 Явно оцет пикаеш, че реакторите ще са американски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 само глей кви тъъъпи въпроси питаш, и после що сме те взимали за ташшшшак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 5 месеца
До: Tikva007 щото късия им спря безплатния газ! :D даже не беше безплатен, ами им даваше пари зада го ползват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Tikva007
преди 5 месеца
Не става ясно, защо Полша така мощно иска за се загроби с огромен борч за ядрена централа със скъпа енергия, вместо да строи евтини ВЕИ паркове и да ползва безплатен ток? Някакви путинисти ли пак пречат на борбата с климата и на зеленопромишления комплекс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 5 месеца
хех ... тез пък немат кинти за реактор , къде са тръгнали ... ние пък два нови поръчваме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още