IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитниците на ядрената енергия в ЕП са против реформа на пазара на електроенергия

Те ще направят опит да внесат възражение срещу позицията на Европарламента относно реформата, въпреки че шансовете им за успех остават малки

14:00 | 08.09.23 г. 6
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Редица членове на Европейския парламент (ЕП), водени от френския евродепутат-центрист Кристоф Грюдлер, се готвят да оспорят позицията на парламента относно реформата на пазара на електроенергия в Европейския съюз (ЕС) с официално „възражение“, което трябва да бъде представено следващия вторник (12 септември), пише Euractiv.

През март Европейската комисия (ЕК) представи предложения за реформиране на пазара на електроенергия в блока, за да се противопостави на скока при цените на електроенергията, който удари потребителите след нахлуването на Русия в Украйна.

Въпреки че държавите членки все още обсъждат предложението в Съвета на ЕС, ЕП вече прие позицията си по време на гласуване на 19 юли въз основа на доклад на евродепутата социалист Николас Гонсалес Касарес.

Второто гласуване в същия ден даде на ЕП мандат да изпрати доклада на Касарес директно до Съвета, за да завърши бързо реформата по време на заключителните тристранни разговори, включващи ЕК.

Но законодателите, подкрепящи ядрената енергия, останаха разочаровани от доклада на Касарес, който ограничава възможностите за финансиране за изграждането на нови реактори и удължаването на живота на съществуващите.

Бързата процедура също така означава, че пленарно гласуване от пълния парламент вече не е необходимо - освен ако достатъчно на брой депутати не повдигнат „възражение“ срещу него.

Точно за това се готвят сега евродепутати, настроени в подкрепа на проядрената енергия, водени от Грюдлер. За да бъде постигнат успех, са необходими 72 евродепутати.

Следващия понеделник (11 септември) председателят на ЕП Роберта Мецола ще обяви настоящия парламентарен мандат за преговорите за реформа на пленарната сесия въз основа на доклада, гласуван на 19 юли.

Тази процедура обаче може да бъде оспорена, ако до обяд на следващия ден (12 септември) бъдат събрани 72 подписа. При успех всички членове на ЕП могат да гласуват дали да подкрепят мандата на парламента на пленарна сесия в сряда (14 септември).

Говорейки пред Euractiv, Грюдлер защити този ход. „Не става дума за поставяне под въпрос позицията на ЕП, а за гарантиране, че тя отговаря на тази на всички евродепутати“, изтъква той.

Задействането на процедурата не е маловажно: като се противопостави на мандата на парламента, Грюдлер посочва, че иска да подчертае и „да покаже, че няма единодушен мандат от ЕП по доклада, гласуван в комисията по индустрията“.

В защита на ядрената енергия

Евродепутатите, които се присъединяват към „възражението“ на Грюдлер, казват, че искат повече възможности за финансиране на действащите ядрени централи в рамките на реформирания пазар на електроенергия в ЕС.

„Сегашната позиция на Парламента обезсмисли предложението на ЕК, което би позволило съществуващите ядрени централи да бъдат финансирани чрез механизми за субсидиране, които в момента се договарят като част от реформата“, обяснява Грюдлер.

В предложението си Комисията посочва, че „цялата публична подкрепа за нови инвестиции“ във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) или ядрени централи „ще трябва да бъде под формата на двупосочни договори за разлика (CfD)“.

Предложението се отнася за „инвестиции в нови съоръжения за производство на електроенергия“, включително в такива, „насочени към възстановяване на мощността на съществуващи съоръжения за производство на електроенергия“, в това число за производство на ядрена енергия, без да се уточняват никакви ограничения за това как трябва да се направи това.

Докладът на Касарес обаче е по-рестриктивен, като казва, че CfD трябва да бъдат „стриктно ограничени до дела от общия капацитет за производство на електроенергия, който отразява цената на новата инвестиция“.

Това е голямо разочарование за Грюдлер, който вярва, че „това създава празнина във финансирането на съществуващата ядрена енергия, което е от съществено значение, ако искаме да избегнем прекъсване на електрозахранването поне между 2025 и 2030 г., преди да бъдат пуснати (в експлоатация) нови ядрени централи“.

Малък шанс за успех

Грюдлер вече е събрал около 50 от необходимите 72 подписа за възражение срещу настоящия мандат за преговори в ЕП.

След това възражението ще трябва да бъде подкрепено от обикновено мнозинство от членовете на ЕП, за да се стигне до гласуване на текста по време на следващата пленарна сесия, с възможност за внасяне на изменения.

Не е сигурно обаче, че самото възражение ще получи достатъчна подкрепа, особено след като гласуването през юли в парламентарната комисия ITRE показа, че над 80% от евродепутатите подкрепят мандата, изложен в доклада на Касарес.

Нещо повече, евродепутатите, които най-силно се противопоставят на текста, принадлежат към малки политически фракции.

Следователно възражението има малък шанс да бъде прието.

Все пак проядрените евродепутати ще са подчертали разделенията по темата в парламента, които Париж може да иска да използва по време на заключителните тристранни разговори за реформата на пазара на електроенергия в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... дали да не четем поне малко преди да пишем ?! ... задължените лица към фондът ... https://***.fses.bg/dependancies
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 7 месеца
До: doba хахахахахаха, класика в жанра! типичен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, Зелков, и колко точно платиха перките и волтаиците? Да подскажа - НУЛА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: doba ... всичко дето ви е над 1200-1500лв отива в мъглата на общото познание и закръглянията ... :))) ... програмата за компенсация на токът е струвала 4,4млрд лева . парите са взети от фонда за енергийна сигурност . държавните енергийни фирми са внесли в него през това време 2,9млрд лева . и по-точно за протоколът !! за посоченият период АЕЦа е внесъл 285млн лева , а ТЕЦ марица изток 2 - 167млн лева ... как си с математиката , да помагам ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 6
doba
преди 7 месеца
До: zelka007, Зелков, спомняш ли си с @КОИ пари се плащаха т.н. компенцации на бузинеса назима. АМИ - май от АЕЦ и ТЕЦ 2 :) дойдоха 10 000 000 000(десет милиарда лева)лв . Така че по-споко със субсидиите, добру-утру...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
ефффтиният и безопасен ядрен ток , не може без сосни държавни субсидии ... :))) ... а добър ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още