IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц отхвърли призивите за връщане на ядрената енергия, наричайки я "изгубена кауза"

По-рано тази година страната изключи последните си ядрени съоръжения

14:20 | 02.09.23 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли последното предложение на коалиционните му партньори „Свободни демократи“ (FDP) да се отмени излизането на страната ядрената енергия, наричайки технологията „загубена кауза“, съобщава Bloomberg.

Законодателите от пробизнес партията FDP призоваха за спиране на извеждането от експлоатация на оставащите атомни централи в Германия като начин да се гарантира сигурността на енергийните доставки. Шолц отхвърли предложението, заявявайки, че правителството фокусира усилията си върху разширяването на възобновяемите енергийни източници и че с „ядрената енергия е свършено“.

„Тя вече няма да се ползва в Германия“, каза Шолц, според стенограмата от интервю с радио Deutschlandfunk, което ще се излъчи в неделя.

„Дори няма нужда да тропвам с крак, тъй като фактите са, че когато дойде краят на използването на ядрена енергия, започна и извеждането от експлоатация“, добавя той.

Германия изключи трите си останали ядрени съоръжения през април, след като за кратко удължи живота им на работа като спешно решение на енергийната криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна.

Решението да се завърши извеждането от експлоатация, което бе за пръв път заложено в закон от 2022 г. и финализирано след катастрофата във Фукушима през 2011 г., бе взето, докато много страни се придвижват в обраната посока.

Поддръжниците на технологията твърдят, че докато Германия няма ефективна инфраструктура за възобновяема енергия, чието изграждане може да отнеме години, може да се наложи страната да черпи още повече от замърсяващи горива като въглища.

Шолц казва за Deutschlandfunk, че администрацията му е ангажирана да изгражда възобновяеми източници, така че те да покрият 80% от енергийните нужни на Германия до края на десетилетието и 100% „малко след това“.

В пика си през 2000 г. ядрената енергия формираше почти 30% от производството на електроенергия в Германия. Този дял спадна до около 4% малко преди последните три централи да бъдат изключени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 8 месеца
До: cyclop ... начишкан , най-скъпият ток е от газови турбини , след него е този от ядрените електроцентрали ... и не знам що мерят постоянно нивото на цезий и стронций в дърветата и в почвата , в 30км-вата зона около ядрените централи , а от тази зона обикновено е забранено отглеждане на продукти за пряка консумация . и мерят в тинята по реката след централата пак цезий и стронций , и е забранен улова на дънни риби като сомове ... според теб защо се прави ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 15
khao
преди 8 месеца
До: cyclop хахахаха, измислици премислици! ...Основната причина да се отказват е цената, скъпа е .. и после проблема с радиоактивините отпадъци! Я да се случи по сериозен пробив в ядрения синтез, и да видим как ще пренаписваш "Аджендата" си ... никой нема една перка да забие, една плочка да лепне!... и тогава кви ли тъъъпоъи ще пишеш отново
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Mypзиляж, имате ли нещо съществено да кажете? Гледам много искате да плюете, ама хич нямате представа какво да кажете, смях :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
cyclop
преди 8 месеца
Защо ядрената енергия е вредна, мразена, нежелана от сектантите на Великата Адженда? Понеже дава огромни количества енергия, без да създава Въглероднодвуокис и съответно не влиза в системата на Зеления Хайвер и не може да доведе до принудително самобичуване заради Клематично Богохулство чрез Отделяне на Въглероднодвуокис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 9
andy
преди 8 месеца
Този ckoпец е "Улав", а не "Олав"!!! :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още