IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц: Германия няма да строи повече атомни електроцентрали

По този начин германският канцлер отхвърли категорично призивите на своите коалиционни партньори, свободните демократи, за поддържане на ядрените мощности

09:25 | 19.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц категорично отхвърли всякакви призиви за изграждане на нови атомни електроцентрали в рамките на най-голямата икономика в Европа, съобщава MarketScreener.

Според лидера на коалиционното правителство всеки, който призовава за нови ядрени мощности, пренебрегва периода на строителство на подобно съоръжение, който може да достигне 15 години, както и разходите от 15 до 20 млрд. евро. Шолц изтъква, че, ако сега Германия стартира изграждането на ядрена електроцентрала, то ще завърши в края на следващото десетилетие с цени на електроенергията, които са от два до три пъти по-високи от тези, които страната ще плати за възобновяеми източници, които „отдавна ще сме разпространили из цялата държава дотогава“.

Неговите възгледи обаче се сблъскват с тези на Християнсоциалния съюз (ХСС)/Християндемократическия съюз (ХДС), на „Алтернатива за Германия“ и Свободна демократическа партия, последната от които влиза в управляващата коалиция заедно с Германската социалдемократическа парти и партията на „Зелените“. Въпросните партии настояват за по-продължително използване на ядрената енергия и подкрепят удължаването на експлоатационния период на старите реактори.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер (ХСС) също обяви, че иска да изгради нов реактор в провинцията, който да се фокусира върху изследването на ядрения синтез.

От своя страна Шолц обвини бавното разширяване на електропроводната мрежа в Бавария и високите цени на електроенергията там.

„А ако беше станало така, че главните електропроводи в Северна и Източна Германия вече бяха изградени на югозапад, вече щяхме да имаме по-ниски цени на електроенергията. Горещи поздрави към правителството на Бавария“, изтъкна Шолц.

Той добави, че правителството на Бавария се е борило с всички сили срещу бързото разширяване на електропроводите. „И сега влагаме всичките си усилия, за да се уверим, че те все пак ще бъдат построени по-бързо. Защото това помага тук, в Бавария. Това помага в Баден-Вюртемберг. Това ще помогне бързо и в Хесен, ако направим това“, категоричен е германският канцлер.

Но тъй като линиите в момента не са налични, сега трябва да се вложат много пари в Германия, за да заработят електроцентралите, работещи с газ, в Южна Германия. С разширяване на възобновяемите енергии цените също биха могли да паднат, добавя Шолц.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 8
zelka007
преди 8 месеца
нормално ... не иска да си цапа държавата с ядрени измишльоци ... и има воля да го заяви навъпреки на всякакви лобита нефелници . туй първо . и второ , Германия е лидер във ВЕИ индустрията и то в много от отраслите й . нема да си прецакват бизнеса с технологии от миналият век ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още