IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша съобщи за теч на една от тръбите на петролопровода "Дружба"

Работата на тръбата е спряна, но доставките за полските рафинерии не са засегнати

11:42 | 06.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Част от транзита на петрол през петролопровода "Дружба" е преустановен заради теч, съобщава полският оператор на съоръжението Pern, цитиран от Ройтерс. Проблемът е в едната от двете тръби по западното направление на петролопровода - към Германия.

От компанията уточняват, че разследват причината за инцидента и са уведомили германската страна за проблемите. Германия не купува руски петрол от началото на 2023 година, но използва петролопровода за покупката на суровина от Казахстан. Доставките за полските рафинерии не са засегнати, томняват още от компанията.

ЕС наложи ембарго на морските доставки на петрол, като България получи дерогация до края на 2024 година. Доставките през петролопровода "Дружба" не са засегнати от санкциите, защото държави като Унгария, Чехия и Словакия нямат алтернативи. В западно направление тръбите преминават през Беларус и Полша и стигат до Германия.

Петролопроводът е един от най-мащабните проекти в света с капацитет за пренос от 2 млн. барела на ден. Годишно през него в посока Германия могат да преминават 27 млн. тона петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 06.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
а тукашните poдoтстъпници са готови да лежат по гръб пред Росенец и да ритат и крещят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
zelka007
преди 9 месеца
радостен факт за мyрзилажа ... чехите са стартирали ремонтните дейности по петролопровода TAL ... те целят да удвоят капацитета му и да получават от 4млн тона на година на 8млн тона . така ще направят излишен тръбопровода "дружба" и ще имат пълна независимост от рассийската ордa през 2025г ... петролопровода TAL се пълни от терминал в Триест , Италия , и доставя за Италия , Австрия , Германия и Чехия ... пореден лост за влияние на кремълската клика ще бъде скършен ...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още