IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша предложи да изкупи въглищни мощности от държавните енергийни гиганти

Това е първата стъпка от плана за декарбонизация на полската икономика

14:16 | 17.07.23 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Полското Министерство на финансите е отправило оферти за изкупуване на въглищните мощности на енергийни гиганти, в които има дял държавата - PGE, Enea, Tauron и Energa, съобщава Bloomberg. Офертата е на обща стойност 18 млрд. злоти (4,6 млрд. долара).

За активите на Tauron предложението е в размер на 1 злота, но държавата ще изкупи част от дълговете на компанията.

Ако сделките бъдат осъществени, Варшава ще пристъпи към дълго отлагана реформа в енергийния сектор, която предвижда трансфера на всички въглищни мощности и някои мини в отделна агенция - NABE. Това е първата стъпка към зелената трансформация и фокуса към чиста енергетика.

Плановете за създаването на новата държавна въглищна структура бяха представени още през пролетта на 2021 година и трябваше да бъдат финализирани миналата година, но досега се водеха преговори със синдикатите по казуса. Предварителните планове, цитирани от S&PGlobal, сочеха, че в NABE ще влязат 70 въглищни централи. По този начин в държавните енергийни гиганти ще бъдат освободени средства за инвестиции в газ и възобновяема енергия.

След началото на войната в Украйна Русия спря доставките на газ за Полша и в страната не смятат да залагат на суровината. Варшава обаче вече направи стъпки за изграждането на първите ядрени блокове в страната.

В момента въглищата държат дял от около 70% от енергийния микс на Полша  и това е предизвикателство за изпълнение на европейския ангажимент за въглеродна неутралност към 2050 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: evlogi ... и колко ток генерират нощем слънчевите панели ?! сега ли го виждаш това ?! ти как мислиш , в немско дали има енергетици , дето сега разбират , че нощем фотоволтаиците не генерират електричество ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Зелчик, я кажи за протокола колко е слънчевата генерация в Германия в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
Полша скоро ще има перфектната енергосистема-ядрени централи за базова мощност, Вятърни централи в Балтийско море и газови за балансиране.Това ще е система с ниски емисии и в същото време добре балансирана и сигурна.Другото са фантазии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
а в немско , само за протоколът в 13:00 около 2/3 от генерацията им е от фотоволтаици ... но те все пак са слънчева държава с южно изложение . не са като нас на север и на тъмно ... добре че си имаме турски газов хъбец с тръба към могучая и незаменимая и не умиргаме от глад в мрака ... паметника ще го бишнем !! ще го боядишем розоффф и с митрофанова в питер !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
как така въглищни енергийни мощности за 1 евро , чак пък и дългове ?! според форумните енергетици това щом е въглища и пушляви първо е без пари второ е на зверски печалби и не му требват субсидии ... пък те с дългове !! и то в Полша !! дето уж само въглища ... пък към 13:00 в Полша : лигнитни - 3800МВт , черни въглища - 6000МВт , газ - 1200МВт ... и сега иде интересното : вятър 2200МВт , слънце - 5800МВт ... :))) ... и тия сдадоха фронта , последната европейска надежда на тукашните антиваксъре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още